Atacul spre Melitopol este iminent. Ucraina vrea să rupă legătura terestră a Rusiei spre Crimeea

Atacul spre Melitopol este iminent. Ucraina vrea să rupă legătura terestră a Rusiei spre Crimeea

În ultimele două zile tot mai multe surse deschise de informații, arată că armata ucraineană pregătește un atac spre țărmul Mării Negre, dintre Zaporojie spre Melitopol. În linie dreaptă sunt mai puțin de 80 de kilometri.

Forțele militare ruse și-au consolidat pozițiile defensive în interiorul și în jurul centralei nucleare de la Zaporijie, din sudul Ucrainei.

Noi tranșee au fost săpate în jurul orașului și au fost amplasate mai multe mine. Camerele de supraveghere de la centrala nucleară sunt îndreptate spre nord, și supraveghează o zonă vastă, controlată de Ucraina.

Măsurile descrise de doi angajați ucraineni care lucrează la centrala nucleară, și de alți doi locuitori din orașul Energodar subliniază riscurile pe care războiul le reprezintă pentru securitatea instalației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operatorul rus al centralei a declarat că orice eventuală acțiune militară a Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare și că echipamentele centralei sunt întreținute corespunzător.

Un risc major pentru centrala nucleară

Unii experți din industria nucleară s-au declarat alarmați și au avertizat că orice avarie a centralei ar putea avea consecințe grave pentru oameni, pentru zona înconjurătoare, pentru război și pentru industria nucleară globală.

”Reactoarele nucleare nu au fost proiectate pentru zonele de război și nu cred că pot fi sigure sau securizate într-o zonă de război”, a declarat Nickolas Roth, director la think tank-ul Nuclear Threat Initiative.

Petro Kotin, șeful agenției nucleare ucrainene Energoatom, susține că nu crede că forțele ucrainene vor organiza un atac direct asupra centralei și că ar putea, în schimb, să încerce să îi forțeze pe ruși să se retragă prin tăierea liniilor de aprovizionare.

Dar există îngrijorare în comunitatea internațională că centrala nucleară cu șase reactoare, cea mai mare din Europa, ar putea fi prinsă în lupte, mai ales că analiștii militari se așteaptă ca Ucraina să încerce să împingă forțele rusești înapoi din regiunea Zaporojie.

ONU trage un serios semnal de alarmă

Organismul de supraveghere nucleară al ONU spune că prezența și activitatea militară este în creștere în regiune, subliniind necesitatea de a acționa urgent. Acesta avertizează de luni de zile cu privire la pericolul unui accident major la centrală.

Agenția intenționează să prezinte Consiliului de Securitate al ONU, în cursul acestei luni, un acord între Rusia și Ucraina pentru protejarea instalației, au declarat patru diplomați.

Riscul iminent de topire a miezului reactoarelor

Kotin a mai declarat că cea mai mare amenințare la adresa siguranței centralei este că luptele ar putea tăia ultima linie electrică externă rămasă, necesară pentru răcirea reactoarelor centralei.

Atunci când alimentarea cu energie electrică se va întrerupe, doar generatoarele diesel de rezervă stau în calea unei fuziuni nucleare.

”Dacă toate pompele se opresc, veți avea de la o oră și jumătate până la trei zile și veți avea această topire”, a spus Kotin.

Generatoarele de rezervă au intrat deja în funcțiune de șase ori pentru perioade scurte de timp, atunci când curentul electric s-a oprit din cauza bombardamentelor, pe care Rusia și Ucraina și le-au atribuit reciproc.

Kotin a estimat că numărul trupelor rusești de la centrală a crescut de la aproximativ 500 de soldați, la 1.500 în ultimele luni. El nu poate avea acces la instalație, care nu mai funcționează, dar are o rețea de contacte care se află încă acolo.

Atacul spre Melitopol este iminent

În timp ce acumularea de trupe și apărările suplimentare indică faptul că forțele rusești își consolidează pozițiile, există, de asemenea, semne că armata lui Putin are un plan să părăsească teritoriul unde se află centrala nucleară.

Uzina se află pe malul sudic al bazinului Kakhovka, care servește ca o barieră naturală pentru terenurile controlate de ucraineni la nord.

De asemenea, centrala nucleară și orașul Energodar sunt conectate printr-un singur drum principal la Melitopol, cel mai mare oraș ocupat de Rusia în sud-estul regiunii Zaporijie, care oferă Rusiei un coridor terestru către peninsula Crimeea ocupată.

”După părerea mea, se pregătesc pentru evacuare, așa că aduc totul la un loc pentru a fi gata să ia totul și să iasă de acolo”, a mai spus Kotin.

Rusia a susținut că centrala nucleară îi aparține de drept și că va face tot posibilul să o păstreze în proprietatea ei, informează Reuters.