Yuval Noah Harari și pericolele AI pentru omenire (I). „Încă suntem departe, cu toată agitația ChatGPT”

Yuval Noah Harari și pericolele AI pentru omenire (I). „Încă suntem departe, cu toată agitația ChatGPT”

În ciuda agitației provocate de cele două variante ale ChatGPT, suntem încă departe de momentul în care Inteligența Artificială (AI) ar putea reprezenta un pericol pentru umanitate, consideră istoricul și filosoful Yuval Noah Harari.

Cum va fi afectată umanitatea de Inteligența Artificială (AI)? Cum va fi schimbată cultura noastră și ce pericole prezintă dezvoltarea acesteia? Reprezintă Inteligența Artificială sfârșitul istoriei? Vor fi capabiili indivizii să producă instrumente cu AI pentru uz propriu? Cum să reglementăm Inteligența Artificială?

Sunt câteva dintre întrebările cărora le răspunde renumitul autor Yuval Noah Harari într-o conferință dedicată acestui subiect, înregistrată recent la Montreux, în Elveția, cu ocazia unui eveniment organizat de Frontiers Forum. Evenimentul zilei vă prezintă principalele idei ale istoricului și filosofului israelian. 

„Vreau să vă vorbesc despre impactul inteligenței artificiale asupra viitorului umanității. Știu că această conferință se concentrează pe criza ecologică cu care se confruntă omenirea dar, la bine și la rău, AI face parte din această criză. AI ne poate ajuta în multe feluri să depășim criza ecologică, sau o poate înrăutăți mult mai mult”, spune Harari.

Inteligența Artificială va schimba sensul sistemului ecologic

„AI va schimba probabil însuși sensul sistemului ecologic, deoarece timp de 4 miliarde de ani, sistemul ecologic al planetei Pământ conținea doar viață organică, forme de viață organică, iar acum sau în curând am putea asista la apariția primei forme de viață anorganică.

Oamenii se tem de IA încă de la începutul erei computerelor, încă de la mijlocul secolului al XX-lea, iar această teamă a inspirat multe scenarii science-fiction clasice, cum ar fi Terminator sau Matrix. În timp, astfel de scenarii science-fiction au devenit repere culturale, dar de obicei nu au fost luate în serios în dezbaterile academice, științifice și politice. Poate dintr-un motiv întemeiat.

Pentru că scenariile SF presupun de obicei că, înainte ca AI să reprezinte o amenințare semnificativă pentru umanitate va trebui să atingă sau să treacă de câteva repere importante:

  • Mai întâi IA va trebui să devină sensibilă și să dezvolte conștiință, sentimente, emoții, altfel de ce ar mai de ce ar vrea să preia controlul asupra lumii?
  • În al doilea rând, AI va trebui să devină independentă, să navigheze în lumea fizică. Roboții vor trebui să fie capabili să se deplaseze și să opereze în case, orașe, munți și păduri cel puțin la fel de bine ca și oamenii. Dacă nu se vor putea deplasa în mediul fizic, cum ar putea să preia controlul?

Dacă până în aprilie 2023, inteligența artificială părea încă departe de a se putea dezvolta, departe de a atinge oricare dintre aceste etape, în pofida întregii agitații din jurul ChatGPT și a altor noi instrumente de inteligență artificială, nu există nicio dovadă că aceste instrumente au măcar o urmă de conștiință, sentimente și emoții. La fel în privința posibilității de a naviga în lumea fizică, în pofida agitației în jurul vehiculelor care se conduc singure”, a mai punctat istoricul israelian.

„Cu toate acestea, vestea proastă este că pentru a amenința supraviețuirea civilizației umane, AI nu are nevoie cu adevărat de conștiință, mai mult, nu are nevoie de capacitatea de a se deplasa în lumea fizică”, a avertizat Harari.

Yuval Noah Harari este istoric, filosof și autor al unor best seller-uri precum „Sapiens: Scurtă Istorie a Omenirii” (2014), „Homo Deus: Scurtă Istorie a Viitorului” (2016), „21 de lecții pentru secolul XXI” (2018), precum și a seriei „Sapiens: O Istorie Ilustrată” (lansată în 2020, alături de David Vandermeulen și Daniel Casanave). Yuval Noah Harari predă la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro