Acestea sunt centralele de apartament care vor fi interzise. Cu ce le puteți înlocui
- Emma Cristescu
- 21 mai 2023, 15:41
Unele centrale de apartament vor fi interzise din 2035, dar românii vor avea alte variante cu care să le înlocuiască. Legea nu se va schimba doar în România, ci în toate țările din Europa.
Parlamentul European a adoptat o directivă potrivit căreia unele tipuri de centrale trebuie eliminate complet din uz, până în anul 2035. Centralele pe motorină și gaz vor fi interzise în toate țările din UE. Scopul este de a proteja mediul și de a nu mai polua orașele.
Potrivit unui raport al UE, mijloacele de încălzire din locuințe sunt responsabile pentru emisia a aproximativ 4 gigatone de CO2 pe an, 10% din totalul emisiilor la nivel global. Folosirea centralelor pe motorină și gaz va începe să fie limitată din anul 2028, astfel ca până în 2035, acestea să fie interzise complet.
Decizia face parte dintr-un proiect mai amplu, care își propune ca până în anul 2040 să fie eliminată complet încălzirea locuințelor cu mijloace care folosesc combustibili fosili. Guvernele țărilor membre UE au fost nevoite să caute măsuri împotriva poluării. Cei care vor opta pentru metode moderne de încălzire vor beneficia și de subvenții.
Țările care au interzis deja centralele termice pe gaz
Țările care au interzis deja centralele termice pe gaz sunt: Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia. Vânzarea acestor tipuri de centrale ar putea fi interzisă complet începând de la 1 ianuarie 2029 în toată Uniunea Europeană. Comisia va impune și producătorilor de centrale de apartament pe gaz să garanteze un minim de eficiență de 115%.
Din 2029 va fi permisă doar vânzarea pompelor de căldură electrice și a celor hibrid, respectiv sisteme de încălzire care sunt compuse dintr-un cazan de condensare pe gaz și o pompă de căldură electrică, potrivit Ego.
Autoritățile din UE trebuie să încurajeze și să stimuleze instalarea unor sisteme de încălzire mai eficiente din punct de vedere energetic și mai puțin poluante. Acestea le vor pune cetățenilor la dispoziție mai multe alternative. ONG-urile pentru protecția mediului cer ca acesta să fie cât mai devreme – 2027 sau chiar 2025. Vor mai fi introduse și noi reglementări privind etichetele energetice ale sistemelor de încălzire.