România este dorită în Schengen. Comisia Europeană, pregătește măsuri de forță pentru a debloca situația

România este dorită în Schengen. Comisia Europeană, pregătește măsuri de forță pentru a debloca situațiaSchengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Oficialii de la Comisia Europeană au anunțat, din nou, faptul că susțin aderarea României și Bulgariei, la spațiul Schengen. Este foarte posibil ca cei de la Comisia Europeană să fie de acord cu propunerea Germaniei și a Franței, prin care deciziile importante să fie adoptate cu majoritate simplă.

În ultimul an, Austria a blocat inexplicabil aderarea României la spațiul Schengen, prin votul de veto, dat la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, care a avut loc în decembrie 2022.

Acum, Comisia Europeană a solicitat expres că România și Bulgaria să fie primite în Schengen, motivând perioada foarte lungă de așteptare la vămi și la punctele de frontieră.

Comisia Europeană a prezentat, marţi, un nou raport privind situaţia Spaţiului Schengen, în care îşi exprimă încă o dată sprijinul pentru aderarea Bulgariei şi României până la sfârşitul anului. Comisia solicită din nou Consiliului UE să permită ambelor ţări să fie admise pe deplin în Schengen.

În raportul Comisiei Europene se arată că ”timpii de aşteptare crescuţi la graniţe duc la cozi lungi pentru autovehicule şi costuri ridicate, competitivitate redusă pentru întreprinderi, întrerupere a lanţurilor de aprovizionare şi venituri reduse pentru turism. Incertitudinea legată de întârzierile la frontiere şi birocraţia poate descuraja investiţiile străine şi poate submina coeziunea economică şi socială dintre ţările UE”, potrivit stiripesurse.

Ce au propus Germania și Franța

Cele două țări importante din Europa, Germania și Franța, vor ca deciziile care privesc chestiunile importante de la nivel european, să fie luate cu majoritate de voturi, și nu în unanimitate ca și în prezent.

Acest lucru înseamnă că România ar putea fi primită în Schengen cu votul majorității țărilor din blocul comunitar, caz în care votul Austriei ar deveni irelevant.

Chiar și președintele României, Klaus Iohannis a comentat la finalul lunii martie, că pentru țara noastră aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv prioritar.

„Pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional şi suntem toţi foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat. Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplineşte abbsolut toate condiţiile. Avem însă o opoziţie din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migraţie, ... Asta face negocierea foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, însă avem o situaţie legată de migraţie, unde sigur noi putem să intervenim cât se poate”, spune Klaus Iohannis.