Calendar Ortodox, 10 mai. Sfântul Simon Zilotul. A fost ucis pentru că nu a renunțat la creștinism
- Emma Cristescu
- 10 mai 2024, 06:45
Pe 10 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Simon Zilotul. O parte din moaștele sale se află la o biserică din București și cei care au probleme în cuplu se roagă la el pentru a aduce pacea în relația lor.
Calendar Ortodox. Pe 10 mai, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Simon Zilotul. El a fost mirele la nunta căruia Iisus a făcut prima minune și a transformat apa în vin. A dus credința în Dumnezeu în toată lumea și a fost ucis pentru că nu a renunțat la rugăciune și la iubirea pentru Hristos.
La nunta acestuia, Iisus a facut prima minune – prefacerea apei în vin. I s-a dat numele de „Canaanitul” și de „Zilotul” spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon „fratele Domnului”, urmașul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului.
Calendar Ortodox, 10 mai
Sfântul Simon Zilotul, numit și Natanael, a renunțat la casă, la părinți și mireasa pentru Mirele cel ceresc. Era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului Iisus Hristos și Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. În călătoria sa în Mauritania, Africa și Britania, el și-a dat și sufletul. Acesta a fost răstignit pe cruce de păgâni și îngropat, exact ca Iisus Hristos.
În București, la Biserica Podeanu aflată pe strada Dornei (în apropierea Pieței Chibrit) se află o părticică din sfintele sale moaște. Aici vin să se roage cei care au probleme în căsnicie sau în relație. . Despre felul în care moaștele Sfântului Simon Zilotul au ajuns la biserica Podeanu, mărturisește parintele paroh Vasile Ailioaei:
„Moaștele Sfântului Simon Zilotul au fost aduse aici din 1971, atunci când episcopul Valerian (n.r. Prea Sfintitul Valerian Zaharia – episcop al Oradiei) a venit și s-a sălașluit într-una din casele acestei parohii. Preasfințitul Valerian a ajuns în București pentru că s-a opus autorităților comuniste care doreau închiderea mănăstirilor în urma decretului 410. Din 1971 și până în 1996 a fost cu adevărat o taina. Episcopul Valerian era cel care păstra moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul, se închina lor și nu lăsa pe nimeni să intre în acea cameră, decât numai pe cei apropiați. Înainte de a-și da sfârșitul în mâinile lui Dumnezeu a lăsat ca această taină să fie cunoscută.”
Rugăciune către Sfântul Simon Zilotul
Creștinii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Simon Zilotul pentru a aduce pace în căsnicie, iubire și noroc.
„TROPARUL Sfântului Apostol Simon Zilotul, glasul al 3-lea:
Apostole sfinte Simone, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Să cântăm popoare...
Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Între cei de sus, stând înaintea Stăpânului, Celui ce te-a preamărit pe tine, şi ucenic al Său luminat te-a arătat, apostole minunate, luminează sufletul meu, ca să laud dumnezeiască pomenirea ta.
Stih: Sfinte Apostole Simon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Toată îndestularea bunurilor ţie Hristos ţi-a dăruit, şi înălţările dumnezeieştilor daruri, apostol pe tine arătându-te cu judecată preadreaptă, unul cel singur drept, de Dumnezeu grăitorule.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Raza Duhului care s-a pogorât peste tine, din cer luând apostole, cu foc insuflat de sus te-ai făcut, arzând toată înşelăciunea mulţimii zeilor.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Tu, firea cea muritoare şi stricăcioasă, nemuritoare şi nestricăcioasă Mântuitorule o ai arătat, în pântecele cel preacurat al Preasfintei Fecioare, celei ce n-a ştiut de nuntă, sălăşluindu-Te, înnoind chipul firii omeneşti”, potrivit Doxologia.