Hortensia, un arbust decorativ care dă grădinii o notă aparte. Când, unde și cum se plantează
- Ramona Rotaru
- 7 mai 2023, 10:16
Hortensia este unul dintre cei mai apreciați arbuști decorativi. Florile sub formă de globuri mari, frumos colorate, oferă o notă aparte grădinii. Unde, când și cum se plantează acest arbust și cum trebuie să îl îngrijești pentru a scăpa de dăunători.
Hortensia este o plantă care va înfrumuseța orice grădină. Plantarea ei depinde de tipul de arbust și de zona climatică. De obicei, ea se plantează primăvara sau toamna, la fel ca majoritatea copacilor, atunci când temperaturile sunt blânde și solul cald.
În zona temperată, cel mai bun moment pentru plantat hortensia este primăvara. În această perioadă, arbustul decorativ începe să își formeze noi rădăcini și se pregătește să facă față temperaturilor ridicate din perioada verii. Cel mai bun moment al zilei pentru a planta hortensii este dimineața devreme sau după-amiaza târziu. Părțile mai răcoroase ale zilei oferă protecție împotriva stresului termic.
Unde climatul este mai cald, cel mai bine este să plantați hortensiile toamna, când temperaturile sunt blânde și cantitatea de precipitații este mai mare. În acest mod, dai timp plantei să se așeze și să se acomodeze cu solul înainte de venirea verii.
Înainte să plantezi arbuștii decorativi, este bine să știi ce soluri sunt prielnice pentru dezvoltarea lor. Hortensia preferă solul umed, bine drenat și locurile cu semi umbră sau cu lumină filtrată. Un alt lucru de care trebuie să ții cont atunci când plantezi un astfel de arbust este că acesta poate crește destul de mult, așa că are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta.
Hortensia trebuie plantată într-un loc ferit de vânt, asta pentru că florile sunt fragile și se pot rupe cu ușurință.
Cum plantăm hortensia și sfaturi pentru îngrijirea ei
Solul unde urmează să fie plantat arbustul decorativ trebuie să fie bine afânat și să aibă un conținut adecvat de nutrienți. Dacă solul nu este unul tocmai bun, puteți adăuga îngrășământ organic. Groapa trebuie să fie de două ori mai largă decât rădăcinile plante și suficient de adâncă, pentru a le acoperi.
După ce planta este așezată în groapă, umpleți spațiul dintre rădăcini cu pământ. Asigurați-vă că acesta este bine compactat. După ce ați umplut întreaga groapă cu pământ, udați planta bine pentru ca apa să ajungă la rădăcini. Puteți adăuga un strat subțire de mușchi sau paie în jurul hortensiei pentru a ajuta la menținerea solului umed și la prevenirea evaporării excesive a apei.
Puteți pune, după plantare, îngrășăminte specifice pentru hortensii, este unul dintre sfaturile oferite de specialiști pentru îngrijirea plantei. Asigurați-vă că planta este udată corespunzător și solul se menține umed, dar aveți grijă să nu puneți apă în exces. Ramurile uscate sau cele bolnave se îndepărtează, pentru a menține sănătatea arbustului.
Hortensia se confruntă cu pete ale frunzelor și mucegai. Dăunătorii nu sunt obișnuiți pe acești arbuști, însă pot apărea în diferite situații. Posibili dăunători sunt afidele, straturile de frunze și acarienii roșii, potrivit impact.ro.