Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va monitoriza utilizarea armelor furnizate Ucrainei

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va monitoriza utilizarea armelor furnizate UcraineiOlaf Scholz. Sursa foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că Berlinul se va asigura că Ucraina nu folosește armele germane, care i-au fost furnizate, pentru atacuri asupra teritoriului Rusiei.

Olaf Scholz a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu locuitorii orașului Bendorf, landul Renania-Palatinat, desfăşurată pe 1 mai, transmite postul NTV. Politicianul a subliniat că aceste arme sunt destinate exclusiv apărării.

Olaf Scholz a mai spus că Germania ia deciziile cu privire la livrarea de arme către Kiev de comun acord cu partenerii. Cancelarul german a precizat că politica germană include nu numai sprijinirea Ucrainei, ci și prevenirea escaladării conflictului dintre Federația Rusă și țările membre NATO. Anterior, s-a anunţat că Germania construiește în România un centru de reparaţii a armelor folosite de Forțele Armate ale Ucrainei.

Andrzej Duda, despre asistența militară pentru Ucraina: „Urmăresc interesul Poloniei”

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat pentru TVP info că interesul Poloniei este ca Ucraina să învingă agresorul rus. Prin urmare, Varșovia oferă arme Kievului. "Urmăresc interesul Republicii Polone - Ucraina să respingă agresorul rus. De aceea, luăm decizii cu privire la asistența militară. Am dat dovadă de bună vecinătate.

Datorită gestului extraordinar din partea polonezilor, am câștigat autoritate pe arena internațională" - a explicat Duda, potrivit unui mesaj postat pe contul său de Twitter. RBC aminteşte că Polonia a transferat Ucrainei mai multe dintre avioanele sale MiG-29. În plus, Polonia a trimis Kievului 250 de tancuri sovietice T-72.

Dmitro Kuleba, despre furnizarea de avioane F-16: "Este o chestiune de timp"

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, este convins că, mai devreme sau mai târziu, aliații occidentali vor decide să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, așa cum s-a întâmplat deja cu toate celelalte tipuri de arme primite de Kiev. Într-un interviu acordat televiziunii 1+1, ministrul a menționat că decizia privind furnizarea de aeronave occidentale este o chestiune de timp și și-a exprimat regretul că, din cauza ezitării aliaţilor, Ucraina va plăti un preț suplimentar, însemnând pierderi de vieţi omaneşti.

"Vor fi şi F-16, este o chestiune de timp. Cred că va depinde de decizia Statelor Unite și de rezultatele contraofensivei" - a afirmat Kuleba. Potrivit ministrului, aceasta este una dintre cele trei priorități în materie de sprijin militar din partea aliaților - alături de obuze de artilerie și de vehicule blindate. "Dacă am avea deja F-16, contraofensiva noastră ar fi mult mai rapidă și am putea salva mult mai multe vieți ale soldaților și civililor noștri care suferă din cauza atacurilor cu rachete" - a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Dmitro Kuleba încearcă să-şi convingă partenerii occidentali că furnizarea de avioane F-16 va descuraja Rusia, nu o va provoca. Ministrul şi-a intensificat apelurile către aliaţi în special după atacurile cu rachete din 28 aprilie, când 23 de persoane au fost ucise în urma unei lovituri lansate de ruşi asupra unui bloc de apartamente din oraşul Uman, regiunea Cerkasi. (Rador)