Reguli draconice pentru detergenți. Ce vor fi obligați să facă europenii, dacă vor să-și spele hainele

Reguli draconice pentru detergenți. Ce vor fi obligați să facă europenii, dacă vor să-și spele haineleSursa: dreamstime.com

Prin propunerea unor noi reguli privind comercializarea detergenților, comisarii europeni susțin că își doresc să combată poluarea.

În prezent, această măsură este supusă dezbaterii și există șansa ca directiva să fie implementată încă din acest an. Scopul principal al acestei propuneri este de a diminua impactul poluării asupra mediului înconjurător, susțin promotorii măsurii.

Detergenții, disponibili doar în ambalaje reutilizabile

Soluții similare ar putea fi aplicate și în marile magazine din Europa, inclusiv în România. Comisia Europeană își dorește acest lucru și a propus deja un nou regulament privind comercializarea detergenților, care presupune reumplerea unui recipient.

Aceste ambajale folosite la detergenţi nu se reciclează. Şi, mai mult, acele capsule pe care le folosim, din plastic, se dizolvă în apă în microparticule care pun în pericol fauna acvatică. Sunt găleţi întregi, are câte 15 kg o găleată de plastic care nici nu se mai reciclează. Se pierde în natură”, a explicat Dan Trifu, de la Fundația Eco-Civica.

Mai mult, pe lângă reducerea poluării, şi costurile ar fi mai mici, deoarece, în magazine, produsele conțin și un preț ascuns, al recipientului, care se plătește de fiecare dată.

„Ar putea chiar anul acesta să fie implementată. Comisia Europeană, probabil, din toamă poate aplica acest principiu. Transmite directiva şi probabil cu un termen de punere în aplicare de câteva luni sau poate chiar un an, până când aceste dozatoare sunt puse la punct şi populaţia poate avea acces facil la ele”, a mai completat Dan Trifu.

România are una dintre cele mai scăzute rate de reciclare

Rata de reciclare a deșeurilor din România este cea mai scăzută din Uniunea Europeană, fiind sub 15%. De asemenea, la noi în țară există prea puține magazine care au adoptat deja aceste politici și la care poți merge cu recipinte de acasă pentru a cumpăra diverse produse cum ar fi detergenți, pastă de dinți sau săpun.

Avantajul în aceste magazine este că putem să cumpărăm orice cantitate dorim, mai puțină sau mai multă, iar borcanul poate fi folosit de fiecare dată când mergi la magazin.