Italia anchetează Meta, proprietarul Facebook, în legătură cu negocierile privind drepturile de autor în domeniul muzical

Italia anchetează Meta, proprietarul Facebook, în legătură cu negocierile privind drepturile de autor în domeniul muzicalSursa: Arhiva EVZ

Autoritatea de supraveghere a concurenței din Italia a declarat miercuri că a deschis o investigație împotriva Meta, compania mamă a Facebook, pentru presupusul abuz de poziție dominantă în timpul negocierilor privind drepturile de autor cu artiștii muzicali italieni.

Autoritatea italiană pentru concurență a declarat că investighează „presupusul abuz de dependență economică” al Meta față de Societatea Italiană a Autorilor și Editorilor (SIAE), autoritatea publică însărcinată cu protejarea drepturilor de autor ale artiștilor în Italia.

SIAE a avut un contract cu Meta care a expirat în decembrie 2022. Negocierile de reînnoire nereușite au determinat Meta să întrerupă negocierile și să elimine artiștii SIAE de pe toate platformele sale.

„Este posibil ca firma lui Mark Zuckerberg să fi întrerupt în mod nejustificat negocierile pentru stipularea licenței de utilizare, pe platformele sale, a drepturilor asupra muzicii, abuzând de dependența economică a SIAE”, a afirmat organizația de supraveghere într-un comunicat.

Acesta a precizat că, în opinia sa, Meta „nu a reușit să furnizeze companiei informațiile necesare pentru a desfășura negocierile în deplină conformitate cu principiul transparenței și corectitudinii”.

Acuzațiile aduse Meta

Meta este acuzată că și-a exploatat poziția dominantă pe piață „cerând SIAE să accepte o ofertă economică inadecvată, dar fără a furniza informațiile adecvate pentru a evalua corectitudinea reală a acesteia”, a precizat autoritatea de supraveghere, citată de insiderpaper.com.

Presupusele practici neloiale ar putea împiedica artiștii muzicali să „ajungă la categoria tot mai largă de utilizatori care se bucură de platformele sociale”, a spus aceasta, limitând astfel posibilitățile de alegere ale consumatorilor și afectând negativ dinamica concurențială în cadrul sectorului.

Meta a declarat miercuri că este pregătită să „colaboreze pentru a răspunde cerințelor autorității de concurență”.

Directorul de politici publice al Meta în Italia, Angelo Mazzetti, a declarat luni pentru agenția italiană de presă Ansa că SIAE a refuzat orice ofertă sub 310% din ultima sa licență.

SIAE a replicat că orice nouă licență nu poate fi comparată cu cea semnată înainte ca Facebook să devină Meta, extinzând considerabil domeniul de acțiune al rețelei sociale.

„Meta se numea Facebook și nu se ocupa de metavers, iar veniturile sale și utilizarea directorului nostru nu erau comparabile cu cele de astăzi”, a declarat președintele SIAE, Salvatore Nastasi, citat de Ansa.

 

Ne puteți urmări și pe Google News