Inițiativa PUSL merge la Cameră: Fiscul nu va mai putea abuza cetățenii

Inițiativa PUSL merge la Cameră: Fiscul nu va mai putea abuza cetățenii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Senatul a adoptat propunerea legislativă inițiată de PUSL de modificare a Codului de procedură fiscală, privind punerea în practică a principiului constituțional al egalității în fața legii. Proiectul va merge acum la Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. 

„Prezenta iniţiativă legislativă vizează, în primul rând, crearea unui cadru legal în vederea respectării principiului constituţional care statuează egalitatea în faţa legii. In baza acestui principiu, prevederile prezentei iniţiative legislative vizează realizarea unui tratament de egalitate în relaţia stat-cetăţean, respectiv organ fiscal - contribuabil/plătitor, statul, în raport cu cetăţenii săi, neputând abuza de poziţia sa dominantă, în speţă, organul fiscal în raport cu contribualilul/plătitorul. Modificarea legislativă propusă urmăreşte să dea eficienţă principiului fundamental, ridicat la rang constituţional, acela al egalităţii în faţa legii, consacrat prin art. 16 din Constituţia României”, arată inițiatorii proiectului.

Inițiativa pe care au luat-o cei de la PUSL

Potrivit umaniștilor, statul va putea fi obligat să plătească penalități către cetățeni, dacă nu își achită obligațiile la timp, sau, în cazul popririlor, nu va mai putea popri toate conturile unei persoane, dacă sumele pe care trebuie să le recupereze se regăsesc într-un singur cont. 

„Modificările vizează realizarea unui tratament de egalitate în relația stat-cetățean, respectiv organ fiscal/contribuabil, statul, în raport cu cetățenii săi, neputând abuza de poziția sa dominantă. Concret, statul va avea parte de același tratament ca și contribuabilul, în cazul în care nu își achită obligațiile legale sau întârzie în îndeplinirea acestora.

O altă modificare importantă este legată de procedura executării silite, noile prevederi fiind menite să evite blocările nejustificate ale conturilor contribuabililor și să scurteze semnificativ durata dintre punerea și ridicarea unei popriri. 

Dincolo de consolidarea practică a egalității în fața legii între organele fiscale și contribuabili, avem convingerea că aceste propuneri vor reduce semnificativ și incidența litigiilor dintre aceștia”, transmite PUSL într-un comunicat de presă. 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News