Decizia cu privire la pragul pentru abuz în serviciu se ia marţi, în coaliţie. PSD vorbește de două salarii minime. Opoziția vrea prag de 1 leu

Decizia cu privire la pragul pentru abuz în serviciu se ia marţi, în coaliţie. PSD vorbește de două salarii minime. Opoziția vrea prag de 1 leu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

După ce Senatul a votat un prag de 250.000 de lei, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, Camera Deputaților, care este for decizional, trebuie să decidă, definitiv, valoarea de la care se consideră infracțiune.

Deputații PSD i-au cerut ministrului Justiției, Cătălin Predoiu să clarifice nivelul pragului pentru care abuzul în serviciu se consideră infracțiune.

În acest sens, deputații PSD l-au convocat pe Predoiu la o discuție pe această temă, unde, potrivit unor surse, nivelul pragului cerut a fost de două salarii minime pe economie, adică 6.000 de lei.

Deputatul PSD, Alfred Simonis, liderul grupului PSD, din Camera Deputaților a declarat că pragul de 6.000 de lei este unul care trebuie discutat.

„Am avut o întâlnire la grup cu ministrul Predoiu, la invitaţia mea. Nu a avansat alte sume, alte cifre, din punctul meu de vedere rămâne propunerea Ministerului Justiţiei la 9.000 de lei. Dacă în coaliţie mâine… Cred că două salarii minime înseamnă 6.000 de lei, mai puţin important decât 6, 7, 8 sau 9.000 de lei este să ne asigurăm că acest prag va fi unul acceptat de Curtea Constituţională şi legea, care e şi jalon în PNRR – deci de care depind un miliard de euro, sau care este suma exactă nu o ştiu, oricum întreaga cerere 3 de plată este undeva la 2,7 miliarde de euro -, va trece de CCR, iar CCR va considera că această sumă nu e derizorie”, a spus Simonis la Palatul Parlamentului.

Opoziția vrea prag de 1 leu

De cealaltă parte, opoziția a solicitat ca pragul abuzului în serviciu să fie coborât la un leu.

Dezbaterile din Camera Deputaților au fost aprinse, mai ales că ora de începere a ședinței de plen a fost amânată din cauza discuțiilor dintre deputații PSD și ministrul Predoiu.

Deputatul Ionuș Moșteanu de la USR a reacționat și l-a acuzat pe Cătălin Predoiu, că discută pe ”șeștache, în spatele ușilor închise.

”Este pentru prima dată, de când sunt în Parlament, când două grupuri parlamentare îşi bat joc de această instituţie şi nu vin la program. O asemenea întârziere arată dispreţul PSD şi PNL pentru întregul Parlament, pentru cetăţenii reprezentaţi în acest Parlament. Dacă domnul ministru vrea să discute cu grupurile parlamentare, are un cadru instituţional prin care poate face asta. Ministrul Predoiu poate veni oricând în Parlament să discute cu tot Parlamentul despre lucruri atât de importante pentru ţară, care sunt discutate pe şestache în spatele uşilor închise”, a declarat Moşteanu, de la tribuna Camerei Deputaţilor, citat de Digi24.