Un profesor de astronomie dă asigurări că nu suntem singuri în Univers: „Vom găsi extratereștri în 20 de ani”

Un profesor de astronomie dă asigurări că nu suntem singuri în Univers: „Vom găsi extratereștri în 20 de ani” Extratereștri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Viața extraterestră va fi descoperită în cel mult 20 de ani, pe lumi îndepărtate, dă asigurări un cunoscut astronom britanic. El spune că sunt semne din ce în ce mai clare care indică că nu suntem singuri în Univers.

Sasha Hinkley, profesor de astrofizică la Universitatea din Exter, afirmă că dispozitive precum puternicul telescop spațial James Webb, în valoare de zece miliarde de dolari, sunt pe punctul de a identifica „biosemnături” - atmosfere de pe exoplanete, cu gaze (precum oxigenul) emise de ființe vii, care ar putea indica forme de viață.

Viața extraterestră va fi detectată în 20 de ani

Comentariile astronomului vin să întărească spusele unui grup de experți din Marea Britanie, SUA și Elveția, care a insistat că viața extraterestră va fi găsită în mii de lumi în următorii zece până la 20 de ani, în ceea ce ar fi cea mai mare descoperire din istoria omenirii.

Profesorul Hinkley a spus în acest context: „Probabilitatea ca viața să existe într-o anumită formă în univers este destul de mare. Într-adevăr, aș merge până la a spune că se pare din ce în ce mai probabil ca detectarea vieții pe o exoplanetă să se întâmple în timpul vieții mele”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, chiar dacă semnele vor fi clare că extratereștri există, e posibil ca o întâlnire cu aceștia să nu existe. „Ca să fiu clar, detectarea vieții pe o altă planetă nu va însemna neapărat că există o civilizație extraterestră pe o altă planetă și nici că suntem pe cale să avem o formă de comunicare cu astfel de forme de viață”, a adăugat el.

Astrofizicianul spune că dovezile descoperirii vieții vor fi probabil găsite prin observarea dezechilibrelor în raporturile speciilor chimice (ozon și dioxid de carbon, de exemplu), care altfel nu ar exista în mod natural fără o eventuală formă de activitate biologică care să conducă la acest dezechilibru.

O sută de milioane de lumi din galaxie pot găzdui extratereștrii

O sută de milioane de lumi din galaxia noastră sunt capabile să găzduiască viață extraterestră, conform unei predicții „conservatoare” a NASA. Totodată, agenția spațială susține că vom putea găsi acea viață în următorii 20 de ani, cu șanse mari să fie în afara sistemului nostru solar.

Dispozitive precum telescopul spațial James Webb, lansat în 2021, observă deja cosmosul într-un detaliu fără precedent. Misiunea sa este de a îmbunătăți înțelegerea omenirii despre modul în care se formează și evoluează planetele, stelele și galaxiile, potrivit Daily Mail.