Rafila, împotriva consumul de antibiotice după ureche. Ce măsuri va lua

Rafila, împotriva consumul de antibiotice după ureche. Ce măsuri va lua Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că antibioticele ar putea să nu mai poată fi luate din farmacii nici cu rețetă simplă și că trebuie găsite soluții pentru a îi face pe români să nu mai cumpere pastile fără recomandările medicilor.

Datele Ministerului Sănătății arată că 3% dintre români iau zilnic antibiotice. Cu toate astea, majoritatea cumpără pastile fără să fie recomandate de doctor și nu se gândesc la consecințe. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că antibioticele ar putea să nu mai poată fi luate din farmacii nici cu rețetă simplă și autoritățile vor lua măsuri în acest sens.

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie”, a explicat ministrul. „Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a adăugat Rafila, potrivit Digi24.

Alexandru Rafila

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Românii cumpără antibiotice fără rețetă

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice.

Peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, a informat la sfârșitul anului trecut Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). „Asistăm la creşteri îngrijorătoare ale numărului de decese atribuite infecţiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene”, a spus Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate.

Potrivit unui sondaj publicat de Comisia Europeană, trei din 10 europeni au afirmat că ştiu că utilizarea nenecesară a antibioticelor le poate face ineficiente sau că ştiu despre utilizarea lor corectă şi potenţialele lor efecte secundare. Autoritățile din mai multe state au anunțat că vor lua măsuri pentru a îi face pe oameni să meargă la doctor înainte de a cumpăra antibiotice.