33 de ani de existență a SRI. Nicolae Ciucă: A învățat să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii

33 de ani de existență a SRI. Nicolae Ciucă: A învățat să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii SRI. Sursa foto: Arhiva EVZ

Astăzi se împlinesc 33 de ani de existență a Serviciului Român de Informații (SRI), iar premierul Nicolae Ciucă a explicat ce a făcut această instituție pentru România și cum s-a sacrificat pentru binele țării.

Astăzi se împlinesc 33 de ani de existență a Serviciului Român de Informații (SRI), iar premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj pentru toți angajații acestei instituții. El le-a mulțumit celor de la SRI pentru cum au reușit să facă față provocărilor războiului din Ucraina și pentru că au protejat România de eventualele pericole.

„Celebrăm astăzi 33 de ani de existență a Serviciului Român de Informații, o instituție fundamentală pentru funcționarea și performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă și nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit, alături de tot instrumentarul hibrid al secolului XXI. Ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare alertă a noilor tehnologii – aliat, motor de creștere economică dar și sursă de vulnerabilități. Cu atât mai mult astăzi, când am intrat în al doilea an al războiului de agresiune pe scară largă al Federației Ruse în Ucraina, care aduce nenumărate provocări și riscuri și pentru România. Și o vedem zi de zi, prin acțiunile hibride îndreptate direct și către cetățeni, nu numai în Republica Moldova, stat unde avem interese și responsabilități speciale, ci și aici, în România, împotriva propriilor noștri cetățeni”, a transmis premierul României, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Nicolae Ciucă susține că Serviciul Român de Informații este „primul chemat să asigure securitatea celor trei componente - stat, societate și cetățean”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Strategia Națională de Apărare a Țării plasează cetăţeanul în centrul acţiunii instituţiilor publice, recunoscând importanța legăturii între stat-societate-cetăţean, drept o constantă a interesului şi demersurilor publice. Acest fapt determină nevoia unei și mai acute manifestări de adaptabilitate, flexibilitate, rezilienţă şi predictibilitate, pentru a putea să transmitem cetățenilor, fiecărui cetățean român, sentimentul de stabilitate și continuitate, de siguranță pentru sine și familia sa, fiecărei companii certitudinea prezevării activității sale și fiecărui investitor perspectiva de a câștiga în și împreună cu România, acum și în viitor”, arată sursa citată.

SRI, instituția care se adaptează în orice situație

Potrivit premierului, SRI este o instituție „modernă, care a învățat deja să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii și evoluțiilor constante, unele de mare magnitudine, adaptându-se la provocări, transformând riscurile de securitate în oportunități de promovare a intereselor naționale”.

„Este firesc, așadar, să respectăm și să prețuim inteligența, discreția și performanța, să recunoaștem și să salutăm eforturile constante făcute și să manifestăm respectul datorat față de demnitatea cadrelor sale de elită. Iar recunoașterea nu se poate face decât prin condițiile de funcționare, prin statut. Prin salutarea astăzi a eficienței și profesionalismului, calității produselor sale și a eforturilor de anticipare, a impactului pe care îl aveți la nivelul susținerii deciziilor strategice”, susține premierul, potrivit comunicatului Guvernului.