António Guterres, avertisment dur: „Omenirea stă pe o gheață subțire, iar acea gheață se topește rapid”

António Guterres, avertisment dur: „Omenirea stă pe o gheață subțire, iar acea gheață se topește rapid”Sursa: Arhiva EVZ

Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, intensificând provocarea cu care se confruntă liderii mondiali în prevenirea agravării impactului schimbărilor climatice, avertizează Organizația Națiunilor Unite în cel mai recent raport despre climă.

Potrivit unui nou raport ONU, omenirea se află în pragul unui dezastru climatic, iar specialiștii avertizează că efectele vor fi grave dacă nu se acționează la timp. Emisiile de carbon în 2019 au fost cu aproximativ 12% mai mari decât în ​​2010 și cu 54% mai mari decât în ​​1990, în mare parte datorită creșterii producției de combustibili fosili, activităților industriale și a emisiilor de metan.

Ca rezultat, schimbările climatice cauzate de om afectează clima în fiecare regiune de pe glob, ducând la efecte negative pe scară largă și la pierderi și daune asociate naturii și oamenilor, se arată în raportul publicat luni de Grupul Interguvernamental pentru Climă al ONU.

„Omenirea stă pe o gheață subțire, iar acea gheață se topește rapid”

Lumea trebuie să ajungă la zero net până la începutul anilor 2050 pentru a limita încălzirea. Oamenii de ștOMENIREA, în MARE PERICOLiință au lansat un ultim avertisment despre criza climatică, iar acesta se rezumă la un singur mesaj „Acționați acum, altfel va fi prea târziu”.

Noul raport ONU cuprinde concluziile celor mai importanți oameni de știință din lume, care, din păcate, nu sunt deloc îmbucurătoare. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a dezvăluit, în timpul conferinței de luni, că omenirea se află în pragul unui dezastru climatic.

„Omenirea stă pe un strat subțire de gheață, iar acesta se topește rapid. Oamenii sunt responsabili pentru aproape toată încălzirea globală din ultimii 200 de ani. Rata de creștere a temperaturii din ultima jumătate de secol este cea mai mare din ultimii 2000 de ani, iar concentrațiile de dioxid de carbon sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 2 milioane de ani”, a declarat, luni, secretarul general al ONU.

Şansa pentru a asigura un viitor locuibil și durabil se închide „rapid”. Va fi nevoie de un „salt cuantic în acțiunea climatică” pentru a atenua încălzirea globală, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un comunicat.

Zero emisii de carbon sau de gaze cu efect de seră

Continuarea folosirii emisiilor de gaze cu efect de seră va duce la o încălzire crescută, iar fiecare creștere a încălzirii va intensifica pericolele, dar reducerile profunde și rapide ale emisiilor ar încetini încălzirea în aproximativ două decenii, se arată în raport.

Cu toate acestea, unele schimbări viitoare, cum ar fi creșterea nivelului mării, sunt inevitabile sau ireversibile, dar pot fi limitate prin reduceri profunde, rapide și susținute ale emisiilor globale de gaze cu efect de seră, potrivit raportului.

Autorii au subliniat, din nou, că lumea trebuie să ajungă la zero net până la începutul anilor 2050 pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius, ceea ce înseamnă că orice emisii de carbon sau de gaze cu efect de seră produse de om vor fi eliminate, se mai spune în raport, potrivit abc7chicago.com.