Calendar Ortodox, 22 martie. Sfântul Vasile de Ancira. Nu și-a abandonat credința, în ciuda marilor suferințe

Calendar Ortodox, 22 martie. Sfântul Vasile de Ancira. Nu și-a abandonat credința, în ciuda marilor suferințeSursa: creştinortodox.ro

În Calendarul Ortodox este pomenit, azi, Sfântul Mucenic Vasile, preotul Bisericii din Ancira. Tot astăzi este sărbătorită şi Sfânta Drosida. În a treia săptămână din Postul Paștelui, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe acești doi mari sfinți ai Ortodoxiei, premergător marii sărbători de Buna Vestire.

Calendar Ortodox. Sfântul Vasile a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) şi a lui Saturnin, guvernatorul Ancirei. El a fost preot al Bisericii din Ancira sub episcopatul lui Marcel. Deși episcopul Marcel era un anti-arian care a căzut în erezia opusă, și anume modalismul, preotul Vasile a rămas un ortodox înflăcărat care a mărturisit dreapta credință în vremea împăratului Constanțiu al II-lea (337-361).

Calendar Ortodox. Sfântul Vasile a fost ridicat pe un lemn şi i s-au zdrobit coastele, după care a fost aruncat în temniţă

Când Iulian Apostatul a luat împărăția și a încercat să reinstaureze păgânismul, preotul Vasile din Ancira a predicat cu și mai multă ardoare adevărata credință. Deci fiind pârât că este creştin și că ar fi ofensat pe împăratul, a fost adus înaintea proconsulului Saturnin şi supus fiind la întrebări a fost ridicat pe un lemn şi i s-au zdrobit coastele, după care a fost aruncat în temniţă. După câtva vreme fiind scos din temniţă, din nou a fost chinuit foarte tare, timp îndelungat, şi legându-l în lanţuri a fost din nou aruncat în închisoare.

După câtva timp, când împăratul Iulian Apostatul se întorcea din campania împotriva perșilor (362) s-a oprit în cetatea Ancirei, sfântul a fost adus legat înaintea lui sub acuzația că este creștin și că a profețit căderea împăratului. Şi fiind supus iarăşi la întrebări, a fost dat în primire comitelui Flaventiu, ca să i se jupoaie pielea de pe trup în fâşii, ceea ce s-a şi îndeplinit, îndată.

Şi jupuindu-i-se astfel multe fâşii de piele şi atârnând cele din spate aruncate peste umeri, în faţă şi cele din faţă în spate, mucenicul care în toate aceste chinuri se ţinea tare ca diamantul, smulgând o fâşie de piele, a aruncat-o drept în obrazul lui Iulian, care a poruncit să se înroşească nişte suliţe în foc şi să i se străpungă cu ele pântecele şi spatele şi toate încheieturile. Şi săvârşindu-se toate acestea, şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.

Biserica Ortodoxă prăznuiește moartea mucenicească a Sfintei Drosida

Tot în această zi, de 22 martie, se face pomenirea sfintei Drosida, fiica împăratului Traian, şi a celor împreună cu dânsa cinci canonice. În vremea împărăţiei lui Traian, cinci femei care trăiau într-un loc retras de sihăstrie şi care pentru aceasta se chemau canonice, păzind toate poruncile lui Dumnezeu, printre toate celelalte îşi luaseră asupra lor ca sarcină adunarea moaştelor sfinţilor, ungerea lor cu miruri şi înfăşurarea lor în pânze curate, după care le aduceau şi le aşezau în locul de sihăstrie în care trăiau ele.