Pensii de mizerie pentru românii care sunt în activitate. Ce pensie vor primi la un salariu brut de 4 mii de lei
- Antonia Hendrik
- 17 martie 2023, 15:03
Din păcate, pensionarii primesc doar între 55% şi 60% din suma cu care au contribuit la stat. Veștile sunt proaste şi pentru românii care sunt încă în activitate, aceștia vor primi pensii la fel de mici ca cei aflaţi deja la pensie.
Un român care are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, în prezent, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul.
O persoană care câştigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei. Aceasta îi va asigura o pensie, spun analiştii, pentru o durată de doar 33 de ani.
Pensia primită pentru salariul minim: condamnare la sărăcie
În ciuda sumelor exagerate pe care românii le plătesc acum pentru a-și asigura bătrânețea, trebuie să știți că sumele primite nu vor fi deloc satisfăcătoare. Când vine vorba de pensii, avem acum posibilitatea să solicităm de la Casele Județene un buletin de calcul, pentru a vedea exact câți bani vom încasa atunci când ne vom retrage din câmpul muncii.
La un salariu brut de 4 mii de lei, adică undeva la 2.400 de lei în mână, dacă ieșiți la pensie, de drept, în 2033, adică peste 10 ani, veți avea o pensie medie de 1250 de lei. Asta dacă nu aţi cotizat deloc la pensiile private obligatorii.
La un salariu brut de 6000 de lei, dacă ieșiți la pensie peste 10 ani, nu veți încasa mai mult de 1.870 de lei. Iar la un salariu brut de 8000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia în 2033 va fi de 2.500 de lei.
În toate aceste exemple nu este luată în calcul cotizarea la Pilonul 2. În cazul în care angajatul cotizează la acest pilon, contribuția pentru pensia de bază va fi mai mică, deci, mare lucru în plus nu se adaugă.
Încă o veste proastă
În perioada 2025-2035 România va avea un vârf de pensionări. Este uşor de observat că în următorii 10 ani se vor manifesta mai multe tendinţe: vor fi mai mulţi pensionari cu o creştere a punctului de pensie, ceea ce va duce la creşterea cheltuielilor, în timp ce populaţia activă va scădea din cauza migraţiei şi a sporului negativ al populaţiei.
Soluţiile pentru a echilibra sistemul public de pensii sunt dificil de luat de către politicieni din simplul motiv că sunt nepopulare: creşterea vârstei de pensionare, creşterea mai lentă a pensiilor şi creşterea taxării angajaţilor, prin creşterea procentajului contribuţiei de asigurări sociale, potrivit antena3.ro.