Investitorul „Big Short” Michael Burry sugerează că piața de valori ar putea scădea în câteva săptămâni

Investitorul „Big Short” Michael Burry sugerează că piața de valori ar putea scădea în câteva săptămâni sursa: arhivă EVZ

Michael Burry a sugerat că stocurile ar putea scadea în câteva săptămâni, pe baza modului în care s-a desfășurat o criză bancară din trecut.Investitorul „Big Short” a remarcat „Panica bancherilor din 1907” încheiată în doar trei săptămâni.

Trei creditori americani s-au retras săptămâna trecută, stârnind temeri cu privire la o colaps a sectorului bancar și o criză financiară. Michael Burry, din faima „The Big Short”, a sugerat că piața de valori din SUA ar putea scădea în câteva săptămâni, dacă istoria se repetă.

„În octombrie 1907, Knickerbocker Trust a eșuat din cauza pariurilor riscante, stârnind panică. Foarte repede alți doi au eșuat și apoi s-a răspândit. Când a început o rulare bancară pe un Trust sănătos, J.P. Morgan a luat atitudine.„S-a luat poziție weekendul trecut.” a spus Burry, miercuri într-un tweet - acum șters.

Michael Burry a remarcat că la trei săptămâni după ce J.P. Morgan a luat atitudine, panica a fost rezolvată, iar piețele au ajuns la minimum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful Scion Asset Management povestea despre „Panica bancherilor din 1907”, când o tentativă de manipulare a pieței de acțiuni, în sensul determinării creșterii artificiale a prețurilor acțiunilor și obținerea de profit prin vânzarea lor la preț umflat, a culminat cu o criză bancară la Knickerbocker Trust, una dintre cele mai mari bănci din New York.

Incidentul i-a speriat pe deponenții din tot ținutul, provocând un val de retrageri și o criză a creditelor. Haosul a declanșat una dintre cele mai mari prăbușiri bursiere de până acum, lăsând Dow Jones Industrial Average în scădere cu aproape 50% față de vârful din anul precedent.

Cum sunt calmați investitorii

John Pierpont Morgan Sr. a promis o parte din averea sa personală pentru a calma nervii investitorilor și deponenților și a convins alți finanțatori să facă același lucru. Eforturile lor au contribuit la restabilirea încrederii în sistemul bancar al orașului, punând capăt crizei după doar trei săptămâni.

Criză economică i

Criză economică

Tweetul lui Burry sugerează că vede o paralelă între fondatorul JPMorgan care intervine pentru a opri această panică și Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), Trezoreria SUA și Rezerva Federală care au convenit duminică să garanteze depozitele Silicon Valley Bank. Creditorul din California s-a confruntat cu o criză bancară și s-a prăbușit săptămâna trecută.

Alte două bănci, Silvergate și Signature Bank, au încetat săptămâna trecută, stârnind temerile legate de o prăbușie a sectorului bancar și de o criză financiară.

Investitorii erau deja la limită, deoarece inflația istorică a determinat Fed să majoreze ratele dobânzilor de la aproape zero la peste 4,5% în ultimul an. Ratele mai mari măresc costurile de împrumut și încurajează economisirea în detrimentul cheltuielilor, ceea ce poate reduce presiunea ascendentă asupra prețurilor. Cu toate acestea, ele pot, de asemenea, să cântărească prețurile activelor și cererea, sporind riscul unei recesiuni.

Semnele din ce în ce mai mari de tensiune în sistemul bancar au afectat acțiunile financiare, cu titani precum Bank of America și Citigroup care s-au prăbușit cu peste 10% în ultimele cinci zile, iar băncile mai mici s-au prăbușit și mai mult.

Cu toate acestea, Burry, care a evocat prăbușirea bulei imobiliare de la mijlocul anilor 2000, a scris luni pe Twitter că nu este prea îngrijorat de presiunile actuale asupra băncilor. „Această criză s-ar putea rezolva foarte repede”, a spus el. „Nu văd un adevărat pericol aici”, potrivit markets.businessinsider.com.