Numărul românilor plătiți cu salariul minim pe economie este în creștere. Ce se întâmplă cu contractele de muncă de la noi din țară

Numărul românilor plătiți cu salariul minim pe economie este în creștere. Ce se întâmplă cu contractele de muncă de la noi din țarăSalarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Anul acesta, numărul românilor plătiți cu salariul minim pe economie a ajuns la 1.897 milioane. Potrivit statisticilor, s-a înregistrat o creștere de 52% comparativ cu anul trecut. În ce industrii sunt cele mai mici salarii.

Anul 2023 a debutat cu un număr record de români plătiți cu salariul minim pe economie. Potrivit statisticilor, în România, 1,897 milioane primesc salariul minim pe economie, fiind înregistrată o creștere de 52% comparativ cu finalul anului trecut.

Cei mai mulți români cu salariu minim pe economie lucrează în domeniul construcțiilor. Dintre cei aproximativ 2 milioane de români plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează pe șantier. În acest domeniu, românii sunt plătiți cu 4.000 de lei brut, sumă care include impozitele și contribuțiile la sănătate și pensie, adică angajatul ia mult mai puțini bani în mână.

Pe locul doi în ceea ce privește domeniul cu cei mai mulți români plătiți cu salariul minim pe economie este agricultura și industria alimentară. Aici sunt peste 100.000 de angajați plătiți cu 3.000 de lei pe lună. În acest domeniu, salariul este mai mare decât al unui angajat din HoReCa.

„Acum o să înceapă sezonul în care activitățile astea care nu-s permanente din HoReCa și agricultură. O să vedem cum va reacționa piața muncii cu noul salariu minim brut garantat în plată. Toate aceste activități sezoniere lucrează cu mulți salariați plătiți la salariul minim. Aici găsim o concentrare puternică sau în vecinătatea acestuia”, a afirmat Cătălin Ghinăraru, citat de Hotnews.ro.

Ce s-a întâmplat cu contractele de muncă din România în ultimii ani

În 2022, numărul românilor plătiți cu salariu minim pe economie a scăzut la 16,8% comparativ cu 2021. Anul trecut erau 1,24 milioane de români care primeau salariul minim, potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii. Practic, au dispărut circa 250.000, deși s-au dat facilități în agricultură și industria alimentară. Pentru salariile de până în 3.000 de lei nu se plătesc impozite și contribuții.

Datele de mai sus arată că a crescut numărul de salariați plătiți cu salariul minim pe 3.000 de lei cu 33%, la 412.051, o influență fiind dată de cei din agricultură. Datele fac referire doar la salariul minim pe economie.

„Salariul minim brut garantat în plată se aplică în foarte multe activități dintr-astea care au fost afectate puternic de pandemie, adică Horeca, retail. Mai este vorba și despre contracte pe durată determinată. Aici a apărut o sincopă”, a mai spus Ghinăraru.

Acest fenomen a apărut din cauza pandemiei, când anumite contracte de muncă au încetat. De asemenea, în cea perioadă, unele dintre cele pe perioadă determinată nu au fost reînnoite.

Ne puteți urmări și pe Google News