ÎCCJ a luat o decizie în cazul românilor care au permis de conducere provizoriu obținut în Marea Britanie. Șoferii riscă pedeapsa cu închisoarea
- Andra Puiu
- 6 martie 2023, 19:01
Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie în cazul românilor care dețin un permis de conducere provizoriu emis de o instituție din Marea Britanie. Toate aceste persoane trebuie să cunoască decizie instanței.
Există destul de mulți români care au obținut un permis de conducere provizoriu valabil („Provisional Driving Licence”), dar nu știu dacă acest document este valabil și în țara natală. Este vorba de un carnet emis de Agenția pentru Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (Driver and Vehicle Licensing Agency – DVLA). Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat o decizie în cazul acestor conducători auto.
Șoferii care dețin acest permis de conducere nu au dreptul să conducă pe drumurile publice din Romînia. „Folosirea permisului de conducere provizoriu constituie infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situaţia în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România”, se arată în decizia instanței nr. 78 din 28 noiembrie 2022.
Ce pedepse riscă cei care nu respectă legea
Înalta Curte a decis că permisul din Marea Britanie nu are un echivalent în țara noastră. Acest lucru înseamnă că șoferii care sunt prinși la volan cu un astfel de permis de conducere vor fi acuzați de conducere fără carnet valabil. Pentru această faptă riscă între șase luni și trei ani de închisoare, potrivit MonitoruldeCluj. Un electrician din orașul Avrig, județul Sibiu, a fost punctul de plecare al deciziei instanței.
Constantin Stoica a fost deja condamnat în primă instanță, pe data de 9 februarie 2022, la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare pentru că oamenii legii l-au prins pe data de 06.10.2015, pe raza localității Scoreiu, județul Sibiu, în timp ce conducea un BMW cu un permis provizoriu, emis de autoritățile din Londra în anul 2012. Electricianul le-a explicat polițiștilor că el are rezidență în Marea Britanie. Ulterior, Stoica a contestat decizia la Curtea de Apel din Alba Iulia. În cele din urmă, ÎCCJ a luat o decizie în cazul tuturor șoferilor români care vor să circule cu un astfel de permis pe drumurile publice din țara noastră.