Maghiarii din Ungaria sunt așteptați să lucreze în România. Criză de forță de muncă în județele Arad și Timiș

Maghiarii din Ungaria sunt așteptați să lucreze în România. Criză de forță de muncă în județele Arad și TimișSursa foto: EVZ

Lipsa forței de muncă în județele din vestul României face ca marile investiții străine să nu se dezvolte la nivelul promis anterior. Angajatorii caută mână de lucru în Ungaria.

Cele mai mari investiții străine în România s-au făcut în județele Timiș și Arad. Acum, lucrurile au ajuns într-un impas sever din cauza lipsei acute de forță de muncă.

În cele două județe nu mai există oameni care să vor să muncească în fabricile dezvoltate în zonă, drept pentru care, acum au ajuns să caute forță de muncă în Ungaria.

Consiliul Județean Arad va organiza 14 întâlniri cu autoritățile din județul Csongrad, din Ungaria, pentru a atrage forța de muncă.

”Salariile oferite de firmele din vestul României sunt mai mari decât cele din estul Ungariei şi asta face din zonele noastre industriale o destinaţie pentru forţa de muncă din Ungaria. Consiliul Judeţean Arad a modernizat întreaga reţea de drumuri transfrontaliere, printr-un proiect de 13,8 milioane de euro, pe programul Interreg România-Ungaria, pentru a facilita afluxul de angajaţi către companiile arădene”, a comengat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Elevii maghiari așteptați să lucreze în Banat

O altă strategie a autorităților române este de a merge în Ungaria, la școlile de profesionale, unde să fie organizate burse de locuri de muncă.  Tinerii maghiari sunt chemați să lucreze în România, deoarece pachetele salariale sunt mai mari, decât cele oferite de firmele din estul Ungariei.

De asemenea, pentru a face mai atractive locurile de muncă din zona de vest, autoritățile din cele două județe vor să emită pentru fiecare muncitor un card transfrontalier de sănătate.

Prin acest card ambulanțele din Romțnia, Serbia și Ungaria vor putea să circule liber pe teritoriul celor trei state, și să acorde serviciile medicale de urgență, dacă situația o va cere.

În plus, cetățenii celor două state care ar urma să lucreze în cele două județe ar urma să beneficieze de asigurări medicale de sănătate, ca și orice cetățean romîn. Inclusiv concediile medicale ar urma să fie decontate din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănăte, scriu cei de la ziare.com.

 

Ne puteți urmări și pe Google News