Evenimentul Zilei > Actualitate > Informații bombă despre regele traficanților de motorină. E urmărit general în România și face pe Moș Crăciunul în Ungaria
Informații bombă despre regele traficanților de motorină. E urmărit general în România și face pe Moș Crăciunul în Ungaria

Informații bombă despre regele traficanților de motorină. E urmărit general în România și face pe Moș Crăciunul în Ungaria

Cel mai bătrân urmărit general din România, este Kozma Simon. Este născut în Cluj Napoca dar în ultimii ani a trăit în Arad. Acum este dat în urmărire generală după ce pe numele lui a fost emisă o sentință de zece ani de închisoare.

După ce a fost condamnat, Kozma a fugit în Ungaria, iar acum spune că este persecutat politic de justiția din România. Kozma are facebook iar din când în când chiar răspunde la mesaje. A spus că pentru un litru de țuică a fost condamnat la zece ani de închisoare, pentru evaziune fiscală, înlelăciune, uz de fals și fals intelectual. Realitatea este cu totul alta.

La cei 77 de ani ai săi, Kozma pozează într-un om de artă. Participă la diverse vernisaje de cultură, ba chiar și desenează. La rândul lui deschide expoziții de pictură și din când în când, îl joacă chiar și pe ”Moș Crăciun”.

A fost capturat dar eliberat

Sentința de condamnare la zece ani de închisoare a fost dată în urma unui dosar judecat la Tribunalul Arad și mai apoi la Curtea de Apel Timișoara.

După ce a fugit în Ungaria, undeva în anul 2006, Kozma a fost capturtat de polițiștii din țara vecină dar și de cei din Croația.

De fiecare dată, judecătorii din ambele țări au refuzat să îl extrădeze în România. Acum, Kozma așteaptă să treacă timpul ca pedeapsa de zece ani să se prescrie. Conform unor calcule juridice, în mai puțin de trei ani, dacă va mai trăi, Kozma va putea veni în România, fără să fie închis.

Pentru ce a fost condamnat

Biroul de presă de la Tribunalul Arad a transmis pentru Evenimentul Zilei amănunte din sentința de condamnare.

Astfel, Kozma Simon a făcut parte din mafia produselor petroliere, la modă în România în anii 2000. Afacerile cu combustibil de tip M, vândut pe post de motorină aducea milioane de euro în buzunarele contrabandiștilor.

„În perioada martie-iulie 1999, învinuitul folosind ca intermediar o firmă fantomă a achiziționat cantitatea de 1.1 milioane litri de combustibil lichid pentru uz neindustrial, pe care l-a comercializat prin societatea comercială, ca motorină auto cu documente de livrare false, cauzând un prejudiciu de 5.93 milioane de lei”, se arată în sentința de condamnare.

Mai departe, din acelși document rezultă că urmăritul general Kozma făcea afaceri pe picior mare. Atunci plătea cash milioane de lei. Judecătorii români mai susțin că ”Moș Crăciun” a înregistrat cheltuieli nereale în sumă de 2.09 milioane de lei.

„Această sumă reprezintă diferența între suma de 4.1 milioane de lei și suma de 2.02 milioane lei, reprezentând prețul de achiziție al combustibilului achiziționat de societatea comercială, sumă pe care tot inculpatul a achitat-o în numerar sau cu ordin de plată furnizorilor”, se mai arată în sentință.

Neagă acuzațiile

Kozma neagă acuzațiile aduse de justiția română. Acum nu mai recunoaște nici sentința. Aerul de mincinos îl are și acum după atâția ani de de la condamnare.

El ne-a declarat că a fost condamnat pentru că ar fi primit mită un litru de țuică și o șuncă. Apoi a spus despre un vecin care avea ”ciudă” pe el și care era prieten cu un procuror. Așa se face că a ajuns să fie condamnat la zece ani de închisoare.