Război Rusia-Ucraina: SUA: „China este clar de partea Moscovei”; Zelenski: „Situația din Bahmut este din ce în ce mai complicată”
- Adriana Popescu
- 1 martie 2023, 21:46
Rusia "nu vede în acest moment nicio condiție prealabilă pentru rezolvarea situației din Ucraina într-o direcție pașnică, ceea ce face necesară continuarea unei operațiuni militare speciale", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și acum director adjunct al Consiliului Național de Securitate prezidat de Vladimir Putin, a făcut un pas înainte, revenind la evocarea spectrului unui război nuclear, o apocalipsă nucleară dacă Occidentul va continua să trimită arme la Kiev.
Într-un interviu pentru "The Guardian", ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a acuzat Rusia de "genocid", pentru că "a furat" copii ucraineni, argumentând că este "probabil cea mai mare deportare forțată din istoria modernă". Kievul a strâns mii de plângeri privind deportările forțate de copii în Rusia și a cerut ca aceste deportări să fie investigate drept crime de război.
Între timp, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a sosit luni într-o vizită surpriză la Kiev, pentru a consolida sprijinul Administrației americane, la o săptămână după ce însuși președintele Joe Biden s-a aflat în capitala Ucrainei. Yellen s-a întâlnit atât cu Zelenski, cât și cu premierul ucrainean Denis Șmihal și a promis ajutoare de încă 10 miliarde de dolari, până în septembrie.
"Nu este în interesul Chinei" să furnizeze arme Rusiei
Zelenski a recunoscut, apoi, în discursul său obișnuit de seară că situația trupelor ucrainene de la Bahmut, în estul țării, devine foarte dificilă.
China a fost "orice altceva, mai puțin un mediator onest" în eforturile de a aduce pacea în Ucraina și "foarte clar" a luat partea Rusiei, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price. China a oferit Rusiei "sprijin diplomatic, sprijin politic, sprijin economic, sprijin retoric", a spus Price într-un briefing de presă.
"Nu este în interesul Chinei" să furnizeze arme Rusiei: "Le-am spus clar că vor exista consecințe", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, într-un interviu acordat CNN, răspunzând la o întrebare despre posibila reacție americană în cazul în care Beijingul va furniza Rusiei arme pentru războiul din Ucraina.
Situația de la Bahmut, o locație strategică din regiunea ucraineană Donețk, care este înconjurată de ruși de câteva săptămâni, "este din ce în ce mai dificilă", a recunoscut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. "Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile, pentru a obține un punct de sprijin și a asigura apărarea", a spus Zelenski.
Situația din jurul orașului asediat Bahmut din estul Ucrainei este "extrem de tensionată": în ciuda pierderilor semnificative, "inamicul a lansat cele mai pregătite unități de asalt ale Grupului Wagner, care încearcă să înconjoare orașul", a anunțat pe Telegram comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Aleksandr Sirskîi, potrivit "The Guardian".
Între timp, mai multe posturi de televiziune și radio ruse au fost obiectul atacurilor cibernetice, care au durat aproximativ zece minute, timp în care sunetul sirenelor de alarmă de raid aerian a fost difuzat în locul programelor normale. Ştirea atacului cibernetic a fost confirmată pe Telegram de Ministerul pentru Situații de Urgență de la Moscova, care a declanșat imediat alarma, însoțită de invitația către populație de a se adăposti imediat în regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Sverdlovsk și Belgorod. Nu este prima dată când radiodifuzorii ruși sunt vizați de un atac cibernetic de acest tip, notează lastampa.it
Spațiul aerian de deasupra orașului Sankt Petersburg, în Rusia, pe o rază de 200 de kilometri, va rămâne închis până la ora locală 13:20, după știrea, lansată de presa rusă, a observării unui obiect misterios pe cer, în urma căreia au decolat avioane de luptă pentru verificări. Potrivit "Reuters", autoritățile nu au explicat decizia de a opri decolarea și aterizarea zborurilor de linie. Anterior, cel puțin cinci zboruri interne rusești care au decolat de la Moscova și au fost îndreptate spre Sankt Petersburg s-au întors înapoi, potrivit unui raport de pe site-ul de monitorizare a zborurilor Flight Radar. Vestea, momentan neconfirmată, este relatată de site-ul rus "Baza", potrivit căreia avioanele de luptă ar fi decolat deasupra orașului. Tot potrivit "Baza", ar fi fost declanșat și așa-numitul plan "Covor", care se aplică în cazul traversării ilegale a frontierei și atunci când în spațiul aerian apar obiecte neidentificate, ceea ce presupune că toate avioanele trebuie să aterizeze imediat sau să părăsească zona.
(Traducerea Rador)