Reforma pensiilor speciale angajată de USR prin PNRR: prostie sau rea intenție?

Reforma pensiilor speciale angajată de USR prin PNRR: prostie sau rea intenție?Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

O reformă gândită prost, poate avea consecințe dramatice. Este cazul reformei pensiilor speciale, inclusă de USR în PNRR fără o consultare prealabilă și care dă bătăi de cap actualei Coaliții de guvernare.

Angajarea unui plafon de 9,4% din PIB pentru toate pensiile, inclusiv cele speciale, ca și imprecizia țintelor de reformă (de exemplu, asimilarea eronată a pensiilor militarilor cu cele speciale, fapt contrazis de situația similară din alte state europene) au dus la o situație pentru care există prea puține soluții optime.

De altfel, secretomania fostului ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, care a elaborat PNRR fără o consultare reală a sistemelor pentru care România a angajat reforme, pare să fie una din cauzele unei situații care are efectul unei bombe cu ceas.

Astfel, isteria din jurul reformei pensiilor speciale, angajată în termeni extrem de impreciși pentru România, riscă să genereze nu doar o problemă de vulnerabilitate pentru statul român, ci și una de securitate națională. Potrivit informațiilor noastre, speculațiile din jurul acestei reforme au determinat mii de angajați din sistemele vizate de reformă, inclusiv din Armată și din Justiție să-și pregătească dosarele de pensionare.

Dacă s-ar pune în aplicare, un astfel de ”exit” ar pune în pericol buna funcționare a Justiției și a Armatei, aceste sisteme ducând deja o lipsă acută de personal calificat. În Justiție, de exemplu, se vorbește despre supra-aglomerarea judecătorilor, una dintre consecințe fiind respingerea recursurilor în dosarele instrumentate.

Dacă procesul de pensionare s-ar intensifica, există riscul ca mii dosare să se blocheze din lipsă de personal.

Situația ar putea fi una și mai gravă în zona Armatei unde, potrivit surselor noastre, circa 7 mii de militari de rang înalt au deja pregătite dosarele de pensionare. Practic, ar fi vorba despre plecarea din sistem a circa 10% din contingentul Armatei Române (aceasta numărând în prezent circa 70 de mii de militari).

Plecarea acestor militari din sistem ar putea crea o reală problemă de securitate în context regional, în condițiile în care Armata este în prezent subdimensionată în raport cu angajamentele României (potrivit unor specialiști, numărul actual de militari se situează în jurul a 80% din necesarul minim de care are nevoie Armata țării noastre).

Potrivit specialiștilor consultați de noi, o astfel de situație ar fi putut fi evitată dacă partidele politice, în cazul de față USR, ar fi evitat tentația să ”joace” politic reforma pensiilor speciale. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar România este forțată acum să facă o reformă nepregătită, care nu are soluții de înlocuire pentru sistemele reformate și care pune în pericol securitatea colectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News