Ancheta în cazul generalilor care l-ar fi sprijinit pe Traian Băsescu la alegerile din 2009 va fi reluată. Soluția de clasare a fost anulată

Ancheta în cazul generalilor care l-ar fi sprijinit pe Traian Băsescu la alegerile din 2009 va fi reluată. Soluția de clasare a fost anulată

Procurorul general al Parchetului Curții Militare de Apel București a decis redeschiderea dosarului după ce a constatat că ancheta inițială nu a fost una temeinică. Cercetările au durat doar două luni.

Curtea Militară de Apel București a confirmat, pe 22 februarie, redeschiderea urmăririi penale în cazul generalilor acuzați că „l-ar fi ajutat” pe Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009.

Colonelul de contrainformații militare Doru Paraschiv a reclamat că mai mulți generali și ofițeri din armată ar fi constituit un grup denumit „Comitet de inițiativă pentru sprijinul realegerii ca președinte a domnului Traian Băsescu“, al cărui scop ar fi fost să găsească modalități de influențare a votului în vederea obținerii unui al doilea mandat de către fostul președinte al României.

Interceptări ilegale

În plângere sa, colonelul Doru Paraschiv susțin că grupul era coordonat de directorul Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), generalul Marian Hăpău și că membrii acestuia ar fi interceptat, fără mandat, mai multe peroare care se ocupau de transportul și securizarea voturilor din Diaspora.

După ce a lansat aceste acuzații, pe care le-a susținut și în cadrul unor anchete ce au avut loc în comisiile parlamentare, colonelul Drou Paraschiv a fost trecut în rezervă în 2014.

Generalul Marian Hăpău susține că este nevinovat. „DGIA nu are atribuţii pe linia alegerilor. În 25 de ani, de când activez în Direcţie, nu am avut informaţii care să vizeze vreo campanie electorală, nici nu aș putea avea ingerinţă în modul în care se votează”, a declarat în fața comisiei parlamentare generalul Marian Hăpău, citat de News.ro.

Plângere penală

Doru Paraschiv a depus și o plângere penală la Parchetul Curții de Apel Militare București, iar în octombrie 2022, procurorii au decis începrea urmării penale in rem (asupra faptei și nu a unei persoane) pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, infracțiunii electorale, fals în declarații și favorizarea infractorului.

Ancheta nu a durat foarte mult, iar două luni mai tâziu dosarul a fost clasat. Fără ca unele dintre persoanele încriminate în plângerea penală să fie măcat audiate.

Doru Paraschiv nu a renunțat și a contestat soluția de casare. Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Militare București a decis redeschiderea anchetei pe motiv că cercetarea penală inițială nu a fost una temeinică. Curtea Militară de Apel a aprobat această solicitare.

„Nu au fost audiate toate persoanele indicate în actul de sesizare, nu au fost administrate suficiente probe și nu a fost dispusă o soluție cu privire la presupusele fapte săvârșite de fostul ministru al apărării și alții, în calitate de șef al Comitetului de inițiativă“, se arată în decizia de redeschidere a urmării penale, potrivit libertatea.ro.