Petru a-și primeni armele, rușii dezmembrează frigidere și mașini de spălat

Petru a-și primeni armele, rușii dezmembrează frigidere și mașini de spălat Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Oficialii americani s-au angajat să restrângă transporturile de marfuri către Rusia care ar putea fi folosite în scopuri militare, dar acest lucru s-a dovedit a fi geru de pus în aplicare. Rusia obține aceste produse supuse embargoului de pe piața neagră, recurgând la produse sau alternative mai ieftine fabricate în China sau în alte țări. Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei americane, a declarat că Statele Unite vor acționa „pentru a identifica și închide canalele specifice prin care Rusia încearcă să-și echipeze și să-și finanțeze armata”.

Președintele Biden și înalții săi oficiali au promis săptămâna aceasta să introducă sancțiuni suplimentare menite să împiedice eforturile de război ale Rusiei împotriva Ucrainei. Dar, atenția administrației se mută din ce în ce mai mult către rolul pe care l-a jucat China în alimentarea Rusiei cu bunuri care pot avea întrebuințări militare, se arată într-un articol publicat miercuri în New York Times. Fiind unul dintre producătorii cei mai mari din lume de produse precum electronice, drone și piese pentru vehicule, China s-a dovedit a fi un partener economic aproape crucial pentru Rusia.

Beijingul s-a poziționat, la nivel oficial, neutru în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean. Cu toate acestea, China, împreună cu țări precum Turcia și unele foste republici sovietice, au furnizat Rusiei cantități mari de produse pe care le-ar putea utiliza civilii, dar și forțele armate, inclusiv materii prime, smartphone-uri, vehicule și cipuri de computer, arată date comerciale.

Oficialii administrației își exprimă acum îngrijorarea că Republica Populară Chineză ar putea ajuta în continuare Rusia, oferind Moscovei arme. Deși nu există dovezi clare că statul chinez a furnizat armament și muniție Rusiei, secretarul de stat Antony J. Blinken a avertizat în ultimele zile că Beijingul s-ar putea pregăti să facă acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joe Biden anunță noi sancțiuni

Președintele Biden, vorbind luni la Kiev, a declarat că Statele Unite și partenerii săi vor anunța noi măsuri care vizează evaziunea sancțiunilor săptămâna aceasta. El nu a precizat dacă aceste acțiuni vor fi îndreptate către Moscova sau către partenerii săi comerciali.„Împreună ne-am asigurat că Rusia plătește prețul pentru abuzurile sale”, a declarat Biden miercuri la Varșovia.Într-un discurs de marți la Consiliul pentru Relații Externe, Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei americane, a declarat că Statele Unite vor acționa „pentru a identifica și închide canalele specifice prin care Rusia încearcă să-și echipeze și să-și finanțeze armata”.

„Eforturile noastre de combtere a evaziunii vor impiedica accesul Rusiei la bunurile cu dublă utilizare, folosite pentru a umple golurile de componente necesare producției de război a Rusiei.”, a spus el. Comentariile au venit în aceeași zi în care Wang Yi, șeful diplomației chineze, a vizitat Moscova. Acțiunile pe care Statele Unite le-au întreprins împotriva Rusiei în parteneriat cu peste 30 de țări constituie cel mai larg set de sancțiuni și controale la export impuse vreodată unei economii majore. Dar acest regim are încă limitele lui.     La un an de război, economia rusă stagnează, dar nu este paralizată. Țara a pierdut accesul direct la mărcile de consum occidentale râvnite și importurile la tehnologia avansată, cum ar fi semiconductorii.

Dar, Rusia obține aceste produse supuse embargoului de pe piața neagră, recurgând la produse sau alternative mai ieftine fabricate în China sau în alte țări.În special, Statele Unite și aliații săi par să fi avut un succes limitat în oprirea comerțului cu așa-numitele tehnologii cu dublă utilizare care pot fi folosite atât în ​​echipamentele militare, cât și în bunuri de larg consum.

Rușii dezmembrează frigidere, mașini de spălat și telefoane

Statele Unite au inclus multe tipuri de bunuri cu dublă utilizare în controalele la export pe care le-au supus embargoului împotriva Rusiei în februarie anul trecut, deoarece mărfurile pot fi reutilizate în scopuri militare. Piesele pentru aeronave pe care companiile aeriene civile le pot folosi, de exemplu, pot fi reutilizate de către Forțele Aeriene Ruse, în timp ce semiconductorii din mașinile de spălat și din alte electronicasnice ar putea fi folosiți pentru tancuri sau alte arme.