O Globo. Iarna amară a războiului existenţial de uzură din Ucraina s-a încheiat

O Globo. Iarna amară a războiului existenţial de uzură din Ucraina s-a încheiatRăzboi în Ucraina. Sursa foto: Twitter

"Solidaritatea" lui Bolsonaro faţă de Putin a avut o relevanță minimă, ca urmare a izolării diplomatice autoimpuse a Braziliei. Cea a lui Lula, dimpotrivă, are implicații însemnate

Iarna amară a războiului existenţial de uzură din Ucraina s-a încheiat. Rusia și-a lansat ofensiva în Est, al cărei obiectiv minim este să avanseze până la graniţele provinciilor Lugansk și Donețk, ocupând întregul Donbas. Ucraina pregătește o viitoare contraofensivă în sud, al cărei obiectiv este recucerirea Melitopolului, împărțind în două forțele rusești pe "podul terestru" dintre Rusia și Crimeea.

Lula a declarat că vrea să ajute la medierea păcii în Ucraina. Dacă ar fi adevărat, ar trebui să ţină pumnii pentru eșecul ofensivei ruse și pentru succesul contraofensivei ucrainene, scrie sociologul Demétrio Magnoli în oglobo.globo.com.

Cucerirea ipotetică a întregului Donbas de către puterea invadatoare nu ar face decât să tărăgăneze conflictul, întrucât o majoritate zdrobitoare a ucrainenilor respinge schimbul păcii cu predarea către ruşi a unui sfert din țara lor. Eșecul ofensivei putiniste, urmat de o recucerire ucraineană a teritoriilor meridionale ar provoca un șoc politic și militar dramatic, poate suficient pentru a aduce Kremlinul la masa negocierilor. În acest caz, sub presiunea aliaților săi occidentali, guvernul ucrainean ar putea accepta o victorie parțială: retragerea Rusiei până la pozițiile ocupate pe 24 februarie 2022.

Curentul ultranaționalist rus dorește un triumf total: răsturnarea guvernului de la Kiev și impunerea unui protectorat informal asupra Ucrainei. Putin, însă, a renunțat la obiectivul maximalist după succesivele eșecuri militare. Astăzi, după câte se pare, urmărește o victorie parțială: controlul Donbasului și a "podului terestru" către Crimeea. Dacă ofensiva actuală funcționează, șeful Kremlinului ar încerca să înghețe conflictul printr-un armistițiu: un lung interegn înainte următoarei invazii. El mizează pe ruperea unității occidentale privind apărarea suveranității ucrainene. În acest context trebuie interpretată retorica lui Lula pentru pace.

Războiul din Ucraina, văzut din Brazilia

La sfârșitul anului 2019, Lula a acordat un interviu pentru RT, mijloc de comunicar oficios al Kremlinului. În cadrul acestuia, el și-a exprimat viziunea asupra geopoliticii globale:

"Un lucru care mă facesă fiu mândru este rolul jucat de Putin în istoria lumii, ceea ce înseamnă că lumea nu poate fi ținută ostatică de politica SUA".

Rusia promovase, cu cinci ani înainte, prima invazie a Ucrainei. Candidatul de atunci la președinție vedea Rusia imperială putinistă drept un factor de echilibru geopolitic. Cruciada sa diplomatică pentru negocieri de pace în Ucraina face parte din această viziune.

Potrivit lui Lula, "clubul păcii" ar exclude SUA și țările europene "implicate în război". (De remarcat, în trecere, contrazicerea de către Carta ONU a afirmaţiilor președintelui: ajutorul economic și militar acordat unei națiuni supuse unui război de agresiune nu transformă statele care o susțin în părți ale conflictului.) Cu toate acestea, plecând de la falsa sa premisă, Lula sugerează reprezentarea de către China și India a nucleului așa-numitului "club al păcii", sau ca ţări mediatoare între Moscova și Kiev.

Inițiativa lui Lula nu are nicio șansă de succes, întrucât Ucraina va respinge o mediere condusă de aliați ai Rusiei, care refuză să ceară integritatea teritorială ucraineană. Dar scopul ei nu este căutarea păcii. În schimb, încearcă să-i ofere lui Putin o victorie diplomatică: prezentarea Rusiei ca o națiune deschisă negocierilor, la polul opus fiind Ucraina, ca un obstacol de netrecut în calea păcii. Momentul ale de propunerea lui Lula, care va avea un nou capitol în cursul vizitei în China, se potrivește ofensivei militare ruse din Donbas.

Analiștii naivi își imaginează că retorica privind "clubul păcii" reflectă doar ambiția lui Lula de a apărea drept un actor diplomatic global. Este subestimată orientarea "antiimperialistă" (de fapt anti-americană) a politicii externe cultivate de PT (Partidul Muncitorilor), precum și alinierea strânsă a sa cu orientarea geopolitică a Havanei. Frazele pronunțate de Lula la RT nu sunt rezultatul unei dezinformari sau al dorinței de a-i face pe plac dictatorului rus. Ele sunt o expresie precisă a unei viziuni asupra lumii.

"Solidaritatea" lui Bolsonaro faţă de Putin a avut o relevanță minimă, ca urmare a izolării diplomatice autoimpuse a Braziliei. "Solidaritatea" lui Lula faţă de Putin, dimpotrivă, are implicații însemnate. Articol de Demétrio Magnoli, sociolog și doctor în geografie umană. Traducerea - Rador