Exclusiv. „Sultanul" Erdogan, începutul sfârșitului? Cristoiu: Cutremurul dă o groaznică lovitură scopului său. Video

Exclusiv. „Sultanul" Erdogan, începutul sfârșitului? Cristoiu: Cutremurul dă o groaznică lovitură scopului său. Video

Războiul din Ucraina a trecut în plan secund, cel puţin la nivelul atenţiei pe care i-o alocă opinia publică mondială: în aceste zile ştirile de primă pagină sunt primordial despre ce se întâmplă în Turcia. e mai căutat pe Google decât Zelenski.

Dimensiunile calamității evocată de imaginile dramatice apărute după cutremurul din Turcia au stârnit un uriaş val de compasiune. Operaţiunea globală de ajutorare a Turciei şi a Siriei este de anvergură, chiar dacă, uneori ajutoarele vin din partea unor ţări care nu au relaţii nici măcar diplomatice cu cele două state.

Transfer dramatic de emoție: de la Ucraina la Turcia

Imaginile spectaculoase cu racheta trasă de americani în balonul chinezesc par o glumă proastă pe lângă imaginile clădirilor prăbuşite după cutremur. Lumea întreagă vorbeşte doar despre drama Turciei. Maestrul Ion Cristoiu a analizat în podcastul HAI Live, transmis pe canalul de YouTube HAI România şi pe pagina de Facebook evz.ro, alături de jurnalistul Robert Turcescu, acest transfer subit de emoţie, de la războiul din Ucraina la drama cutremurului din Turcia.

Confruntat cu critici acerbe, care acuză reacția lentă a autorităților, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut că au existat „dificultăți” de intervenție în primele ore de după primul cutremur puternic, produs luni, 6 februarie, la ora locală 04.17.

Ne puteți urmări și pe Google News

Erdogan a visat să facă din Turcia o mare putere

Cunoscutul jurnalist a analizat în primul rând contextul în care Erdogan a rescris istoria Turciei atât față de raportarea la propriul trecut istoric, cât și prin rolul pe care își dorește să-l joace în istoria contemporană. Reputatul gazetar și analist politic a observat că încă de la preluarea puterii, Recep Tayyip Erdogan și-a propus să regenereze Turcia și a avut obiective mărețe.

„Când Atatürk a făcut Republica Turcă, a fost bine că a modernizat Turcia, dar a înlăturat orice era referire la trecutul otoman. Apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial, Turcia a intrat pe mâna americanilor prin intermediul generalilor (...). Erdogan a propus turcilor, și a prins extraordinar, ideea asta a neo-otomanismului. Erdogan a vrut o recreare a măreției imperiului. Politica lui Erdogan visează să facă din Turcia o mare putere", a amintit Cristoiu în studioul EVZ-Capital.

Dispare Erdogan de pe harta granzilor lumii?

Însă, a punctat fondatorul Even, cutremurul de proporții uriașe care a lovit Turcia îl va obliga pe Erdogan să-și reducă pretențiile, tocmai într-un moment când a jucat foarte bine în contextul războiului din Ucraina și s-a impus ca unul din liderii respectați la nivel geostrategic.

Moderatorul a amintit că președintele turc „era un pion important, era cureaua de transmisie între NATO și Putin. Acum Erdogan n-are altă misiune decât să rezolve situația oamenilor din Turcia".

„Acest dezastru are efecte geopolitice uriașe, vă felicit că v-ați gândit la asta. E de prevăzut o scădere a rolului Turciei în războiul din Ucraina. Cutremurul dă o groaznică lovitură scopului lui Erdogan", a replicat invitatul lui Robert Turcescu în podcastul HAI România.