România apelează la Israel pentru a intra în spațiu Schengen. Care este strategia ministrului Aurescu

România apelează la Israel pentru a intra în spațiu Schengen. Care este strategia ministrului Aurescu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său din Israel, despre mai multe chestiuni care țin de politica externă a României, dar și despre posibilitatea ca țara noastră să intre în Spațiu Schengen.

Aurescu a discutat la telefon cu Eli Cohen, ministru israelian de externe, despre chestiunea aderării țării noastre la spațiul Schengen. Tradus, asta înseamnă că România are o strategie de a intra în spațiul Schengen, care implică și Israelul.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru susținerea obiectivului României de aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în dialogul bilateral al Israelului cu Austria. Șeful diplomației israeliene a asigurat că va sprijini activ, în continuare, acest obiectiv important al părții române”, a anunțat MAE.

Discuția dintre cei doi diplomați a vizat și situația din Iran, despre care israelienii susțin a înarmat mai multe miliții arabe care atacă teritoriul Israelului cu rachete.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluții regionale, cu accent pe situația din Iran, ministrul român de externe informând despre susținerea pachetelor de sancțiuni ale UE privind acest stat pentru încălcările drepturilor omului și respectiv pentru implicarea în sprijinirea Rusiei prin livrarea de drone folosite pentru bombardarea obiectivelor civile din Ucraina”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministerul de externe face planuri pentru Schengen

La finalul lunii ianuarie 2023, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu mai mulți demnitari din Belgia și Italia, cu care a discutat despre aderarea României la Schengen.

Referitor la discuția cu partea italiană, reprezentată de ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Antonio Tajani, partea română a informat că Italia și-a exprimat sprijinul activ pentru susținerea României, la spațiul Schengen.

De asemenea, România vrea să finalizeze cât mai repede revizuirea și actualizarea Declarației Comune a miniștrilor afacerilor externe ai României și Republicii Italiene privind Parteneriatul Strategic Consolidat româno-italian.

Belgia susține România

Întâlnirea cu ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a vizat dorința României de a intra în Spațiul Schengen, ca țară cu drepturi depline.

„Am avut o discuție foarte bună cu ministrul de Externe Hadja Lahbib despre colaborarea strânsă dintre Belgia și România și perspectivele de dezvoltare în sectoare specifice. Mulțumim pentru prezența trupelor belgiene în România, pe Flancul Esic, ca semn de solidaritate aliată, și pentru sprijinul reînnoit al Belgiei pentru obiectivul României de aderare la Schengen”, a scris Aurescu pe Twitter.