Elevii vor studia despre Holocaust și ororile comise de naziști

Elevii vor studia despre Holocaust și ororile comise de naziști Holocaust. Sursa foto: Arhiva EVZ

Elevii români vor avea o nouă materie în programa școlară, care se referpla Holocaust și Istoria Evreilor.

Ministerul Educației a anunțat că începând cu anul școlar 2023-2024, elevii vor avea cu o oră în plus, în programă. Elevii de liceu vor studia ”Istoria evreilor. Holocaustul”, materie care va fi de o oră pe săptămână.

Ministrul Educației, Ligia Deca a precizat cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că elevii români vor studia Holocaustul în școală.

”Începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina Istoria evreilor. Holocaustul va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, a precizat Deca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programa obligatorie pentru toți liceenii

Indiferent că învață la liceu sau școala profesională, toți elevii vor învăța despre Holocaust și despre ororile comise de naziști în cel de-al doilea război mondial.

Începând cu clasa a XI-a, elevii vor avea câte o oră în programa școlară, materia fiind una obligatorie.

În învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, disciplina va fi studiată în clasa a XI-a – 1 oră pe săptămână. Până acum, elevii de clasa a XI-a aveau în trunchiul comun 330 de ore pe an școlar. După modificare, aceștia vor avea în total 360 de ore pe an școlar.

Trunchiul comun cuprinde numărul minim de ore de la fiecare disciplină obligatorie prevăzută în planul cadru de învățământ. De asemenea, reprezintă oferta educațională constând din aceleași discipline, cu același număr de ore pentru toate filierele, profilurile și specializările din cadrul învățământului.

La învățământul profesional special: disciplina „Istoria evreilor.Holocaustul” va fi studiată în clasa a XII-a, cu o frecvență de o oră pe săptămână. De la 240 de ore, trunchiul comun. Din toamnă vor fi alocate 270 de ore în trunchiul comun.

Chiar și la liceele vocaționale se va studia Holocaustul

Ordinul ministrului se referă inclusiv la profilurile vocaționale liceeale. Astfel, filierele vocaționale cu profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”, vor studia materia la nivel de o oră pe săptămână în clasa a XI-a.

Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: „Istoria evreilor” va fi studiată în clasa a XI-a, fiind adăugată o oră în plus în trunchiul comun, ajungându-se la 17 ore pe săptămână.

La filiera vocațională, profilul pedagogic, specializările „învățător-educatoare”, „educator-puericultor”, „instructor pentru activități extrașcolare”, disciplina apare la clasa a XI-a, cu o oră pe săptămână în trunchiul comun.

Pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, elevii din clasa a XI-a vor avea 1 oră pe săptămână „Istoria evreilor. Holocaustul”.