Care sunt cele mai otrăvitoare plante din România. Ce trebuie să știți despre salcâm, crizanteme, lăcrămioare sau narcise
- Antonia Hendrik
- 3 februarie 2023, 21:21
În România există multe plante otrăvitoare despre care lumea nu ştie nimic. Acestea se găsesc la tot pasul, din păcate, deoarece unele cresc prin grădinile de pe lângă case. Şi chiar dacă pare greu de crezut, aceste plante pot ucide.
Din păcate, flora ţării noastre găzduiește şi plante otrăvitoare. Consumul acestora poate duce la deces, iar o simplă atingere a unora dintre ele produce răni la nivelul pielii. Unele plante pot fi foarte toxice pentru organismul uman, iar pericolul poate varia de la iritații ușoare ale pielii, la boli sau chiar deces.
Printre cele mai toxice plante din ţara noastră sunt:
Lăcrămioara
Deși are un miros plăcut și încântă privirile tuturor, lăcrămioara nu este atât de inocentă precum pare. Atât tulpina, cât și frunzele și florile pot cauza grave probleme gastrointestinale, dureri de cap și iritații ale pielii. Lăcrămioara are în compoziție glicozide, adică subtanțe de natură vegetală, care pot afecta sistemul nervos, gastrointestinal - diaree sau greaţă, dar şi dureri de cap sau iritaţii ale pielii - și cardiovascular. Toate părţile sale sunt otrăvitoare. Prin toxicitatea sa, planta se apără de animalele care vor să se hrănească cu semințele sale.
Salcâmul galben
Din cauza prezenței citizinei, semințele salcâmului galben pot duce la deces. Citizina mai este cunoscută în popor și ca soforină sau ulexină și se găsește pe întreaga suprafață a salcâmului galben. Prin urmare, stai departe de această plantă. Citisina, un alcaloid chinolizidinic, este cea care face această plantă să fie toxică. Ea este prezentă pe toată suprafața salcâmului galben.
Joianul
Planta de joian este foarte periculoasă pentru că aceasta conţine oenanthotoxin, care poate declanşa convulsii, de obicei urmate de o moarte subită. Cele mai multe toxine se regăsesc în rădăcina plantei, apoi în tulpină şi în frunze. Toxina poate intra în corp prin piele, aşadar este recomandată multă atunci când este atinsă această plantă.
Cucuta
Cucuta domină buruienișul de pe marginea drumurilor de țară. Aceasta conține alcaloizi piperidinici toxici, uleiuri esenţiale, acizi organici, flavonoizi, cumarine, glucide, oline, alcaloizi, furancocumarine. Cel mai otrăvitor alcaloid din compoziția sa este coniina, care prezintă multe asemănări cu nicotina. Această otravă poate crea probleme sistemului nervos central și poate duce la insuficiență respiratorie, după aproximativ 72 de ore de la consumarea ei. Iar o doză mică poate provoca insuficienţă respiratorie, astfel că în cele din urmă, planta duce la sufocare.
Dediţel
Planta este foarte toxică atunci când este proaspăt culeasă. Atunci când planta este tăiată sau zdrobită, poate cauza iritaţii severe ale pielii, iar dacă este înghiţită poate duce la leziuni grave ale ficatului, dar şi paralizia întregului sistem nervos central.
Crizantema
Crizantema este una dintre cele mai frumoase flori de toamnă care, din păcate, este periculoasă pentru organismul uman. Substanța toxică pe care aceasta o conține nu este letală, dar intrată în contact cu pielea poate cauza iritații și usturimi. Se poate întâmpla ca la unele persoane să apară umflături, după ce au atins o crizantemă.
Narcisa
Narcisele sunt, pe lângă ghiocei și zambile, vestitoarele primăverii. Deși sunt extrem de iubite de români, acestea pot crea grave probleme de sănătate. Bulbii de narcisă, care seamănă foarte mult cu cei de ceapă, pot declanșa greață, vărsături sau diaree, dacă sunt ingerați.
Mătrăguna și Dieffenbachia
Mătrăguna, cu celebrele sale fructe, este o plantă extrem de toxică. Consumarea frunzelor și fructelor acestei plante duce la delir, halucinaţii, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, tahicardie, dureri de cap, erupţii ale pielii şi convulsii. În cazul în care antidotul nu este primit la timp, persoana în cauză poate deceda.
De asemenea, Dieffenbachia este o plantă de apartament, asemănătoare cu ficusul. Ingerarea oricărei părți a acestei plante cauzează dureri groaznice în gură și gât, ducând la umflarea căilor aeriene și, în cele din urmă, la sufocare.
Sursa: descopera.ro.