Un medicament pentru tensiune ne-ar putea prelungi viața cu ani buni. Studiu
- Simona Suciu
- 2 februarie 2023, 08:12
Oamenii de știință au descoperit că un medicament folosit pe scară largă pentru tratarea hipertensiunii arteriale poate încetini procesul de îmbătrânire și poate prelungi viața. Nu are nici efecte adverse grave.
Rilmenidina este substanța activă din mai multe medicamente care mențin tensiunea arterială în limite norma și acționează asupra sistemului nervos central.
Cercetătorii au făcut mai multe teste pe șoareci și au observat că acest medicament a îmbunătățit mai mulți markeri cu rol crucial în proceul de îmbătrânire. „Spre deosebire de alte medicamente studiate anterior, rilmenidina, prescrisă pe scară largă în tratamentul hipertensiunii arteriale, are potențialul de a fi folosită, în viitor, pentru prelungirea vieții, deoarece efectele ei secundare sunt rare și nu sunt grave“, a declarat Joao Pedro Magalhaes, autorul principal al studiului. La această cercetare au participat oameni de știință de la mai multe universități de renume din Elveția și Marea Britanie.
Crește durata de viață
În prezent, nu există un medicament minune care să încetinească procesul de îmbătrânire. O dietă săracă în grăsimi și mișcarea regulată sunt recomandările medicilor pentru o viața mai lungă și sănătoasă.
„Cu o populație globală care îmbătrânește, un medicament care ar înceti acest proces ar aduce beneficii imense. Reutilizarea medicamentelor capabile să extindă durata de viață are un potențial uriaș, neexploatat încă în medicină. Pentru prima dată, am reușit să arătăm, pe animale, că rilmenidina poate crește durata de viață. Acum vrem să vedem dacă poate avea și alte aplicații clinice“, a mai spus medicul, potrivit sciencedaily.com.
Dincolo de părul alt și de riduri, odată cu înaintatea în vârstă sistemul imunitar slăbește, iar corpul își pierde din capacitatea sa e a lupta împotriva infecțiilor. După 55-60 de ani nivelul inflamației din organism începe să crească și așa apar bolile de inimă și unele tipuri de cancer. De asemenea, unele funcții ale creierului încetinesc și ele. După vârsta de 50 de ani oasele încep să se subțieze și să slăbească, masa musculară scade, iar refacerea mușchilor devine mai dificilă. Oamenii de știință vor să încetinească toate aceste procese.
Preocupare mondială
În ultimii ani, studiile anti-îmătrânire au luat avânt în toată lumea. Experimentele pe animale au demonstrat că unele din semnele îmbătrânirii ar putea fi încetinite cu ajutorul medicamentelor.
Unii oamenii de știință se axează pe studiulul fenomenului inflamator, care este responsabil pentru multe boli ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii vor să înțeleagă de ce organele, mușchii sau articulațiile se inflamează atunci când îmbătrânim. Dacă s-ar găsi răspusul la această întrebare atunci aceste efect ar putea fi reversibil, iar viața ar fi mai lungă.
Medicament promițător
Cercetătorii de la laboratorul BioAge din San Francisco se axează pe descoperirea markerilor care determină îmbătrânirea. Ei au comparat mostre de țesut de la oameni care au trăit o viață mai lungă și mai sănătoasă cu cele ale unor pacienți care au decedat înainte de 70 de ani. Au descoperit deja un medicament care previne pierderea masei musculare odată cu înaintarea în vârstă. Acesta ar putea crește mult mobilitatea vârstnicilor. Medicamentul este în faza de testare.