Lovitură de teatru în dosarul Revoluției. ICCJ nu mai vrea să judece această cauză

Lovitură de teatru în dosarul Revoluției. ICCJ nu mai vrea să judece această cauzăJustiție. Sursa foto: dreamstime.com

Dosarul Revoluției a ajuns să fie în impas. Nici măcar Înalta Curte nu mai dorește să judece dosarul. “ICCJ a invocat din oficiu necompetența instanței având în vedere că Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru înalta trădare ci doar pentru crime împotriva umanitătii.

Rechizitoriul neclar și bâjbâială judiciară vor duce cel mai sigur către o declinare de competență și evident alte termene lungi. Ca o notă personală, simplul fapt de a muta de la o instanță la alta dosarul Revolutiei din punct de vedere al volumului imens, este o operațiune dificilă. O parte dintre cei pe care i-am reprezentat deja au decedat și actualmente familiile lor sunt în proces”, a precizat avocatul Adrian Cuculis. Dosarul revoluției pare să fie una dintre cauzele extrem de greu de judecat dacă ar fi să analizăm doar de câte ori s-a întors la procurori pentru refacerea rechizitoriului.

Decizie extrem de importantă luată în dosarul Revoluției

În cele din urmă doar trei inculpați mai pot fi trași la răspundere în acest dosar. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt cei trei, în condițiile în care alți ofițeri de rang înalt din Miliție, Securitate sau Armată – cooptați de „grupul Iliescu” în Comitetul Frontului Salvării Naționale (CFSN) – au fost deja condamnați, au primit clasare sau au decedat în răstimpul de 33 de ani scurs de la Revoluție.„Psihoza securist-teroristă a stat la baza acțiunilor violente prin folosirea de armament militar. Focul fratricid, tragerile haotice, consumul uriaș de muniţie, au fost efecte directe ale instaurării psihozei securist-teroriste. Analiza întregului material probator al dosarului relevă această concluzie.

În lipsa acestei psihoze, tragediile survenite începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989 nu s-ar fi produs. În baza probelor administrate, s-a concluzionat că nu au existat alte cauze ale survenirii acestor tragedii. În timpul Revoluției nu au acționat forțe teroriste sau terorist-securiste, nu au acționat forțe străine, neacționând nici alte forțe interne total acoperite (de genul structurilor de rezistență)”, spun procurorii în Rechiztoriu