Republica Moldova ar putea să adere la NATO. „Ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare”

Republica Moldova ar putea să adere la NATO. „Ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare”Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

În contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova a luat în considerare aderarea la NATO. Președintele Maia Sandu a declarat că la Chişinău are loc o „discuţie serioasă”.

Preşedinta Maia Sandu a declarat că, în contextul războiului din Ucraina, la Chişinău are loc o „discuţie serioasă” despre aderarea Republicii Moldova la NATO. Aceasta a mai spus că țara ei vrea să-şi garanteze securitatea într-o „alianţă mai mare”.

„Acum, există o discuţie serioasă (...) despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare”, a spus Maia Sandu. „Şi dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca naţiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a adăugat preşedinta Republicii Moldova.

În prezent, Moldova nu este membră a NATO, dar cooperează cu organizaţia şi contribuie la forţa de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo, explică publicaţia de la Bruxelles Politico. Maia Sandu, împreună cu alţi lideri, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, Mai mult, țările NATO sprijină Republica Moldova.

Republica Moldova, împotriva Rusiei

Un obstacol în calea integrării Republicii Moldova este faptul că soldaţii ruşi au baze în interiorul ţării, în regiunea separatistă Transnistria, iar Chișinăul are de suferit din cauza războiului din Ucraina. După ce Rusia a amențat Moldova, Maia Sandu a declarat că Putin este principalul vinovat și că țara ei este pașnică.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Moldova este o ţară paşnică. Nu Moldova este cea care a pornit un război împotriva vecinilor săi”, a spus ea. „Propaganda rusă a reuşit să convingă o parte a populaţiei că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investeşti în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic şi nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greşit”, a punctat preşedinta de la Chişinău.

Mai mult, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este „vulnerabilă” din cauza războiului din Ucraina. „Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul dintre ele nu se compară cu situaţia din Ucraina şi, şi cu preţul pe care îl plătesc ucrainenii”, a subliniat preşedinta Republicii Moldova.