Banii din Pilonul II de pensii pot fi retrași doar în anumite condiții. Care sunt acestea şi cum verifici suma acumulată

Banii din Pilonul II de pensii pot fi retrași doar în anumite condiții. Care sunt acestea şi cum verifici suma acumulatăSursa: Dreamstime.com

În fiecare lună, din salariul brut, 3,75% intră în contul nostru privat, în timp ce 21,25% ajung în sistemul public de pensii. Pilonul II de pensii este diferit faţă de contribuția stat deoarece aici se poate verifica suma acumulată.

Pilonul II de pensii îți oferă posibilitatea de a avea un venit suplimentar, în completarea pensiei de stat, și de a dispune, în momentul pensionării, de banii economisiți în acest scop de-a lungul anilor.

Banii din Pilonul II de pensii pot fi retrași doar în anumite condiții: dacă este atinsă vârsta de pensionare, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condițiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie private, în caz de invaliditate, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective sau în caz de deces, moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia.

Cum poți verifica suma acumulată în Pilonul II de pensii

Toți cetățenii până în 45 de ani, care sunt angajați cu acte în regulă, contribuie automat la Pilonul I și Pilonul II de pensii. Legislația din sectorul muncii spune că, în primele patru luni de la angajare, românii pot alege administratorul care să le gestioneze pensia privată.

În cazul în care în acest interval nu și-au ales administratorul, li se va desemna automat un asigurator din oficiu. Pilonul II de pensii este diferit față de banii dați în fondul de pensii de la stat. În acest pilon privat se poate verifica în orice moment suma pe care am reușit să o acumulăm. În schimb, în bugetul pensiilor publice nu avem această posibilitate.

Cetățenii care vor să afle ce sumă de bani au acumulat până în prezent trebuie să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să completeze o cerere. Următorul pas după completarea cererii, cei în cauză vor fi contactați de către administratorul fondului care le va oferi toate informațiile necesare. Mulţi români nu și-au ales voluntar fondul de pensii. Dacă aceștia vor să afle cine le administrează pensia privată, trebuie să intre pe același site. Aici, trebuie să-și completeze numele, prenume și CNP-ul și le va apărea administratorul și detaliile de contact.

Majoritatea românilor preferă să își primească toți banii deodată

Românii preferă să își primească toți banii deodată, față de sume împărțite lunar, însă autoritățile își doresc să schimbe modul în care se distribuie sumele de bani.

„Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare”, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News