Alimentele care pot agrava bolile glandei tiroide. Pot crea dezechilibre majore în organism

Alimentele care pot agrava bolile glandei tiroide. Pot crea dezechilibre majore în organism Sursa foto: arhivă EVZ

Unele alimente conțin o substanță care poate duce la dezechilibre majore în organism în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide. Printre acestea se numără multe legume, dar și fructe.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide ar trebui să acorde mare atenție regimului alimentar. Multe dintre produsele de pe piață conțin goitrogeni care pot crea dezechilibre în organism. Aceste substanțe perturbă producția de hormoni tiroidieni.

În cantități mari, aceste substanțe pot provoca gușă sau tiroidă mărită. În plus, ele pot interfera cu absorbția medicamentelor care tratează bolile tiroidiene.

Evitați aceste alimente

Printre alimentele cel mai bogate în goitrogeni se numără multe legume, unele fructe, dar și nucile și cerealele. Astfel, persoanele care au anumite afecțiuni ale glandei tiroide nu au trebui să le consume. Ele nu reprezintă însă un pericol pentru persoanele sănătoase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă luați tratament pentru glanda tiroidă atunci ar trebui să evitați consumul de broccoli, varză de Bruxelles, varză kale, conopidă, gulii, spanac, ridichi, cartofi dulci sau napi. De asemenea piersicile, feructele de pădure, nectarinele, arahidele, nucile sau muștarul conțin și ele cantități mari de goitrogeni. Produsele din soia, dar și ceaiul verde ar trebui consumate cu moderație, potrivit doctorulzilei.ro.

Atenție la simptome

Bolile tiroidiene sunt mai des întâlnite la femei decât la bărbați. Dacă sunt tratate din timp pot fi ținte sub control. Dacă simptomele sunt ignorate boala poate avansa și poate duce la cancer tiroidian. Principalele simptome ale afecțiunilor glandei tiroide sunt:

Tristețe sau depresie: dacă glanda tiroidă nu funcționează corect, starea de spirit poate suferi în mod normal o modificare, femeile pot suferi de insomnie, oboseală excesivă, depresie și anxietate,

Constipație: glanda tiroidă afectează procesele metabolice, iar din acest motiv femeile pot fi constipate, pot pierde sau crește în greutate, pot avea diaree sau dureri severe de stomac,

Tulburări cardiace: tiroida afectează în mod direct ritmul cardiac, iar femeile pot resimți dureri sau disconfort în piept, amețeli, leșin, bătăi lente ale inimii, dificultăți de respirație, amețeli,

Edem: acumularea anormală de lichid este un simptom foarte frecvent atunci când apare o tulburare tiroidiană.