Peste 3.000 de cazuri de coronavirus într-o săptămână. Mai mult de jumătate dintre pacienți erau vaccinați

Peste 3.000 de cazuri de coronavirus într-o săptămână. Mai mult de jumătate dintre pacienți erau vaccinațiSursa foto: Arhiva EVZ

În România, s-au înregistrat săptămâna trecută 3.488 de cazuri de coronavirus, iar 44 de pacienți au decedat din cauza bolii. 56% dintre pacienții infectați fuseseră vaccinați.

În perioada 09 – 15 ianuarie 2023, în România au fost înregistrate 3.488 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus. 932 dintre acestea au fost ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) cele mai multe cazuri, 43,4%, s-au întregistrat în București, Cluj, Brașov, Timiș și Hunedoara. De asemenea, potrivit raportului INSP, din totalul pacienților infectați săptămăna trecută, 56% erau vaccinați, iar 44% erau nevaccinați. Dintre cei imunizați care s-au îmbolnăvit, 49% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de șase luni de la ultima doză de vaccin.

În unitățile sanitare de profil, 1.038 de persoane erau internate în secții de COVID-19, la finele săptămânii trecute, La Terapie Intensivă se aflau 118 pacienți. Dintre aceștia, 108 sunt nevaccinați.

44 de decese

Tot săptămâna trecută au fost raportate de către INSP 44 decese (20 bărbați și 24 femei):  unul la categoria de vârstă 30-39 de ani, două la categoria de vârstă 50-59 de ani, șase la categoria de vârstă 60-69 de ani, opt la categoria de vârstă 70-79 de ani și 27 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții decedați prezentau comorbidități. Dintre pacienții decedați, 17 erau vaccinați. 53,1% din totalul deceselor au fost înregistrate în Neamț, Iași, Constanța, Sibiu și Teleorman.

De la începutul pandemiei și până în prezent, 86,5% din totalul deceselor au fost înregistrate la persoane de peste 60 ani, iar 54,7% dintre pacienții care și-au pierdut viața au fost bărbați. 93.7% din pacienții decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Răceală, gripă sau Covid 19

România se confruntă cu un val mare de infecţii respiratorii, iar Ministerul Sănătăţii a explicat care sunt diferențele între virozele comune, gripă şi COVID-19.

În cazul virozelor respiratorii principalele simptome sunt: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică, dureri în gât, subfebrilitate sau febră moderată.

În cazul infecției cu coronavirus, cele mai întâlnire simptome sunt: febră, tuse, oboseală, dificultăți de respirație, dureri în gât, răgușeală, vărsături, diaree, pierderea gustului sau mirosuluil, dar și dureri de cap.

În cazul infecției cu virului gripal simptomele sunt următoarele: febră persistentă de 38.9-39 de grade, frisoane, durere de cap, durere în gât, tuse persistentă, dureri musculare și articulare, dar și o stare de oboseală permanentă.