Un cutremur puternic a zguduit vestul Indoneziei. Institutul Seismologic, despre alerta de tsunami

Un cutremur puternic a zguduit vestul Indoneziei. Institutul Seismologic, despre alerta de tsunami Sursa foto: arhiva EVZ

Un cutremur cu magnitudinea de 6,0 s-a produs luni în largul coastei insulei Sumatra din Indonezia, a raportat US Geological Survey. Epicentrul cutremurului a fost la 48 de kilometri sud-sud-est de orașul Singkil.

Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost detectat în largul coastelor insulei indoneziene Sumatra, a raportat Institutului Seismologic al SUA (USGS). Cutremurul s-a produs în jurul orei 6:30 dimineața, ora locală și nu au existat rapoarte imediate cu privire la victime sau pagube majore și nici nu a existat o alertă de tsunami.

Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 48 de kilometri sud-sud-est de oraşul Singkil, în provincia indoneziană Aceh, la o adâncime de 48 de kilometri, a precizat USGS.

BMKG: Cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit Sumatra din Indonezia

Seismul a fost resimţit la Medan, la aproximativ 120 de kilometri nord-nord-est de epicentru, a raportat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia Indoneziană de Meteorologie, Climatologie şi Geofizică (BMKG) a atribuit cutremurului o magnitudine mai mare, de 6,2.

„Cutremurul a făcut ca oamenii să intre în panică. A fost resimțit între 3-10 secunde în patru districte din Aceh și provincia Sumatra de Nord”, a declarat Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al agenției de atenuare a dezastrelor BNPB, într-un comunicat.

Indonezia cunoaşte o activitate seismică şi vulcanică frecventã datoritã poziţiei sale pe Cercul de foc al Pacificului, unde plăcile tectonice se ciocnesc.

Indonezia se confruntă cu activitate seismică și vulcanică frecventă

Pe 21 noiembrie, 602 de persoane au murit într-un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade care a zguduit provincia dens populată Java de Vest de pe insula principală Java.

Mai recent, un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs pe 10 ianuarie în largul Indoneziei şi Timorului de Est, de asemenea, în adâncimile oceanului. A rãnit o persoană şi a distrus cincisprezece case şi două şcoli, potrivit Agenţiei indoneziene de gestionare a dezastrelor (BNPB).

Seismul cel mai mortal din Indonezia, care a avut loc în largul Sumatra pe 26 decembrie 2004, a fãcut peste 230.000 de morţi pânã în Sri Lanka, India şi Thailanda şi a provocat valuri gigantice, ajungând pânã la 30 de metri înălţime pe malurile oraşului Banda Aceh, în nordul Sumatra. Avea magnitudinea 9,1, informează Agerpres.