Biserica Ortodoxă Rusă, lăudată de Putin pentru sprijinul oferit armatei ruse care luptă în Ucraina
- Adriana Popescu
- 7 ianuarie 2023, 20:09
Preşedintele Vladimir Putin a lăudat sâmbătă Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forţelor Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj de Crăciunul ortodox pe stil vechi conceput pentru a aduna oamenii în spatele viziunii sale despre Rusia modernă, notează Reuters.
Kremlinul a difuzat mesajul lui Putin după ce liderul rus a participat singur la o slujbă în Ajunul Crăciunului ortodox pe stil vechi, într-o catedrală din complexul Kremlinului şi nu s-a alăturat altor credincioşi la o sărbătoare publică.
În mesajul său, însoţit pe site-ul Kremlinului de o imagine în care el stă în faţa icoanelor, Putin spune clar că vede Biserica Ortodoxă Rusă ca o importantă forţă stabilizatoare pentru societate într-un moment pe care el îl prezintă ca o ciocnire istorică între Rusia şi Occident asupra Ucrainei şi altor chestiuni.
"Este profund îmbucurător să observăm contribuţia enormă constructivă a Bisericii Ortodoxe Ruse şi a altor confesiuni creştine în unificarea societăţii, păstrând memoria noastră istorică, în educarea tinerilor şi întărirea instituţiei familiei", a declarat Putin.
"Organizaţiile bisericeşti prioritizează (...) sprijinirea luptătorilor noştri participanţi la operaţiunea militară specială (în Ucraina). O astfel de muncă masivă, complexă şi cu adevărat altruistă merită sincere respecte", a adăugat el.
Vineri, Putin a ordonat o încetare a focului de 36 de ore pentru sărbătoarea Crăciunului, dar Kievul a respins-o ca un truc al Moscovei de a câştiga timp şi a se regrupa, iar între forţele ruse şi ucrainene au avut loc schimburi de focuri de artilerie după anunţ.
Mulţi creştini ortodocşi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, dar sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru războiul Moscovei în Ucraina a înfuriat mulţi credincioşi ortodocşi ucraineni şi a divizat Biserica Ortodoxă, notează Reuters.
Din 260 de milioane de creştini ortodocşi în lume, aproximativ 100 de milioane sunt în Rusia însăşi, iar unii dintre cei din străinătate sunt în unitate cu Moscova.
Alţii însă se opun cu fermitate şi resping explicaţia Moscovei că invazia din 24 februarie anul trecut a fost o lovitură esenţială preventivă pentru a apăra propria securitate şi pe cea a vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina.
Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioşi ortodocşi, împărţiţi între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei şi alte două Biserici Ortodoxe, dintre care una este Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală sau independentă.
Într-o slujbă vineri, Patriarhul Kirill al Moscovei a criticat Ucraina pentru reprimarea ramurii Bisericii Ortodoxe cu legături de lungă durată cu Moscova.
(Agerpres)