Atribuțiile lui Nicolae Ciucă, reduse. Autoritatea pentru Digitalizare a fost scoasă din subordinea premierului

Atribuțiile lui Nicolae Ciucă, reduse. Autoritatea pentru Digitalizare a fost scoasă din subordinea premieruluiMarcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Schimbarea premierului și a câtorva miniștri, în luna mai, a încins spiritele în coaliția PNL-PSD, în repetate rânduri, chiar dacă cei doi protagoniști, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au dat repetate asigurări că vor respecta la literă înțelegerea. Dar atacurile reciproce au fost nenumărate, iar acum pare că premierul ia deja niște măsuri pentru a-i slăbi poziția viitorului premier.

La finele anului trecut, printr-un proiect ce nu a fost supus consultării publice, Guvernul a decis să schimbe ierarhia instituțiilor care se ocupă de digitalizare la noi în țară. Astfel, prim-ministrul rămâne cu mai puține atribuții.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a trecut din subordinea premierului în cea a Ministerului Digitalizării, adică a ministrului Sebastian Burduja, în urma unei hotărâri de guvern. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 3 ianuarie.

ADR trece în subordinea lui Sebastian Burduja

„Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR, se organizează şi funcţionează ca structură cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, având rolul de a realiza strategiile şi politicile publice în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale şi de a coordona implementarea acestora, precum şi rolul de a asigura monitorizarea şi controlul asupra respectării reglmentărilor interne şi inter­naţionale în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale”, potrivit documentului care a venit cu modificări, informează zf.ro.

În această direcție, expertul în e-guvernare Andrei Nicoară a vorbit despre proiectul de HG care nu a fost pus niciodată sub consultare publică, menționând că anul 2023 va fi anul cheltuirii banilor publici şi forţării normelor legale.

„HG-ul adoptat în 28 Dec pentru modificarea funcţionării ADR nu a fost pus în consultare publică nici pe site-ul acesteia, nici al SGG (Secretariatului General al Guvernului), nici al MCID (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării). Apare pentru prima dată public în 27 Dec, pe lista actelor care vor intra a doua zi in şedinţa de guvern. Opţiunea zborului pe sub radar se confirmă şi prin publicarea pe site-ul MCID a unui alt text de HG important, în 20 Dec 2022, care reconstruieşte activitatea CTE dar care nu a fost obiectul niciunei promovări în public”, a scris expertul pe LinkedIn.

ADR, obligată să colaboreze cu SRI

În cuprinsul actului normativ au mai fost introduse o serie de modificări, astfel că odată cu ieșirea de sub conducerea premierului, ADR este obligată să colaboreze cu SRI. „Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins: În scopul interconectării autorităţilor publice ale statului prin utilizarea infrastructurii de comunicaţii electronice, precum şi pentru operaţionalizarea cloudului guvernamental, ADR colaborează cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul Român de Informaţii”, se arată în cuprinsul noilor modificări, potrivi aceleiași surse.