Informații despre tichetele de masă 2023. Ele trebuie folosite înainte de a expira

Informații despre tichetele de masă 2023. Ele trebuie folosite înainte de a expiraSursa: Arhiva EVZ

Și în anul 2023 persoanele vulnerabile vor primi un ajutor de la stat sub forma tichetelor de masă. Aceste vouchere de valoare sunt emise pe suport electronic și e bine de știut că și acestea nu mai pot fi folosite dacă vor expira.

Tichetele de masă trebuie cheltuite în perioada de valabilitate, iar dacă nu, sumele primite pe card ca tichete de masă sunt retrase de emitent, astfel că beneficiarul nu mai poate prin urmare beneficia de suma de bani de la stat.

Un lucru important de reținut este acela că, toate biletele de valoare, deci și tichetele de masă, se pot utiliza doar pe teritoriul țării noastre, în termenul de valabilitate pentru care au fost emise și doar pentru achiziționarea bunurilor pentru care acestea au fost emise, adică pentru alimente.

La ce să fii atent în cazul tichetelor de masă

Conform HG 1.045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția celor emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie. Acestea pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor.

Încă un aspect la care beneficiarii acestor tichete trebuie să acorde atenție este data de valabilitatea a suportului electronic pe care sunt puși banii. Dacă acesta este expirat, sumele de bani nu mai pot fi folosite. Pentru a nu se ajunge aici, de cele mai multe ori, firmele ce emit tichete de masă trimit e-mail-uri în care sunt reamintite regulile pe care beneficiarii trebuie să le urmeze.

Începând cu 1 iulie 2022, a crescut valoarea tichetului de masă, care a ajuns astfel la suma maximă de 30 de lei, față de 20,17 lei, cât era anterior.

În ce condiții sunt valabile tichetele de masă

Tichetele de masă pot fi folosite numai dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta, mențiuni care să arate:

  • numele și adresa emitentului;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
  • interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă, potrivit avocatnet.ro.