Urmează un an decisiv pentru războiul din Ucraina. Cum se va tranșa conflictul

Urmează un an decisiv pentru războiul din Ucraina. Cum se va tranșa conflictul Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

În ultimele zile ale anului, Ucraina se pregătește pentru o nouă rundă de atacuri rusești. Conform ONU, de la începutul conflictului au fost ucişi aproape 7.000 de civili ucraineni şi alte 11.000 de persoane au fost rănite.

Cifre care foarte probabil vor creşte săptămânile următoare, posibilitatea unui acord de pace fiind din ce în ce mai îndepărtată. Între timp, Kievul se gândeşte deja la obiectivele pentru viitor.

„Suntem pe cale să începem un nou an și trebuie să ne concentrăm cu toții asupra obiectivului nostru împreună'', a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video. ''Vrem să ne eliberăm pământul de inamic, să redăm Ucrainei integritatea teritorială, să ne aducem oamenii acasă, să îmbunătățim relațiile cu partenerii, să creăm noi oportunități pentru Ucraina în lume. Toate acestea vor fi obiectivele noastre pentru viitor, pentru statul nostru și pentru fiecare dintre noi'', a conchis liderul ucrainean.

„2023 ar trebui să fie un an decisiv''

Președintele ucrainean a insistat și asupra importanței continuării pregătirii din punct de vedere tactic. ''Continuăm să pregătim Forțele de Apărare și Securitate ale Ucrainei pentru anul care vine. 2023 ar trebui să fie un an decisiv. Înțelegem riscurile iernii, înțelegem ce trebuie să facem în primăvară și, prin urmare, înțelegem rezultatele pe care trebuie să le obţină întregul nostru sector de apărare și securitate'', a spus Zelensky în mesajul său video de marţi seara.

Ne puteți urmări și pe Google News

O săptămână ce poate să fie crucială din punct de vedere politic

Săptămâna care se deschide ''va fi importantă pentru Ucraina din punct de vedere politic'', a spus Zelenski, care s-a declarat deschis unor eventuale negocieri. Kievul ar dori organizarea unui summit de pace, până la sfârșitul lunii februarie, de preferință la sediul Națiunilor Unite, cu secretarul general António Guterres ca posibil mediator. Pentru moment însă, Moscova pare să condiționeze o posibilă negociere de pace de demilitarizarea totală a Ucrainei. ''Kievul trebuie să înlăture amenințările sale militare împotriva Rusiei, altfel o va face Moscova'', a amenințat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

sursa: it.euronews.com / RADOR