Planul de pace al Ucrainei, în zece puncte. Cum văd liderii G20 propunerea lui Volodimir Zelenski

Planul de pace al Ucrainei, în zece puncte. Cum văd liderii G20 propunerea lui Volodimir ZelenskiVolodimir Zelenski. Sursa foto: administratia-prezidentiala

Ucraina propune un plan de pace, cu Rusia, în zece puncte. Președinele Volodimir Zelenski a discutat despre acest subiect cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, și i-a îndemnat pe liderii statelor lumii să pregătească un summit de pace pornind de la acest plan. În urmă cu câteva zile, Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză în Statele Unite, unde a avut discuții cu președintele Biden și a susinut un discurs în fața Congresului.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, propune un plan de pace, cu Rusia, în zece puncte. El și-a promovat inițiativa în ultima perioadă, solicitând liderilor lumii să organizeze un summit global de pace, pornind de la propunerile sale. Volodimir Zelenski și-a prezentat planul și președintelui Joe Biden cu prilejul vizitei pe care a făcut-o la Washington.

Războiul din Ucraina se îndreaptă, deja, spre al doilea an, iar șansele ca pacea să se încheie curând sunt minime. Pe de-o parte, Rusia nu dorește să renunțe la teritoriile pe care le-a anexat, iar Ucraina insistă că va elibera întreg teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea.

Lupte grele au loc în Donbas, în provinciile Donețk și Luhansk, pe care Rusia ar dori să le ocupe în totalitate.

Planul de pace propus de Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a prezentat formula de pace pe care propune la un summit al G20, grupul ce reunește economiile dezvoltate şi emergente, în luna noiembrie. Cele zece puncte ale planului de pace se bazează pe următoarele teme:

Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.

Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice afectată de atacurile ruseşti.

Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.

Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Volodimir Zelenski a spus că acest punct nu poate fi negociat și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.

Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.

Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.

Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.

Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.

Beden si Zelenski

Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Cum este văzut planul de pace propus de Zelenski

Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii G7 să susţină propunerile sale și să organizeze un summit global pentru pace. Inițiativa sa a fost respinsă din start, de Rusia, care are propriile propuneri de pace. Oficialii de la Moscova au declart că nu vor renunța la teritoriile anexate cu forța, mai ales că pierderile suferite de armata rusă sunt imense, iar Vladimir Putin nu are nici un rezultat ca să-și justifice invazia.

Zelenski și-a prezentat planul preşedintelui american, Joe Biden, preşedintelui francez, Emmanuel Macron, dar şi premierului indian, Narendra Modi, a cărui ţară a preluat preşedinţia G20. Țările occidentale au susținut Ucraina, însă sunt rezervate în legătură cu planul de pace. În timpul vizitei lui Zelenski la Washington, președintele Biden a spus că el şi Zelenski „împărtăşesc exact aceeaşi viziune” pentru pace şi că Statele Unite se angajează să se asigure că Ucraina se poate apăra singură.

Modi, al cărui guvern nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, a făcut apel la încetarea imediată a ostilităţilor şi a promis sprijinul Indiei pentru toate eforturile de pace.

Liderii G7 au declarat că s-au angajat să aducă pacea în Ucraina „în conformitate cu drepturile sale consacrate în Carta ONU”.