„Gest clar de provocare”: Coreea de Sud, incapabilă să doboare drone nord-coreene

„Gest clar de provocare”: Coreea de Sud, incapabilă să doboare drone nord-coreene Drone. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ridicarea de avioane de luptă şi elicoptere de atac sud-coreene nu a rezolvat nimic: drone nord-coreene au reuşit luni, 26 decembrie, să zboare timp de şapte ore în spaţiul aerian sud-coreean. Preşedintele Yoon Suk-yeol cere să se creeze o unitate anti-drone.

"Cinci drone, probabil nord-coreene, trec graniţa" titrează "Korea JoongAng Daily" marţi, 27 decembrie. Cu o zi mai devreme, intrarea acestor drone în spaţiul aerian sud-coreean, "o premieră de cinci ani", a pus Coreea de Sud în stare de alertă maximă.

Zborurile civile au fost anulate. Armata a tras lovituri de avertisment. "Ea a trimis şi avioane de luptă, elicoptere de atac şi alte avioane pentru a doborî dronele", scrie "Korea JoongAng Daily", versiunea anglofonă a JoongAng Ilbo". Zadarnic. Mai rău, dacă e să credem fotografiile pe care le publică ziarul pe prima pagină, un avion KA-1 s-a prăbuşit la ora 11:40 la Hoengseong, în provincia Gangwon, la est de Seul. Cei doi piloţi ai săi ai fost uşor răniţi.

Circa o sută de tiruri

Dronele au reuşit astfel să scape de urmăritori înmulţindu-şi schimbările de traiectorie, făcând cale întoarsă şi survolând la joasă altitudine zone rezidenţiale, inclusiv Seulul. Potrivit şefului statului major al armatei sud-coreene, care a vorbit despre o acţiune clar de provocare", dronele, care nu se ştie dacă erau echipate cu aparate de fotografiat sau cu arme, au survolat Coreea de Sud timp de şapte ore. Elicopterele de atac au tras în ele de vreo sută de ori.

Ne puteți urmări și pe Google News

În faţa incapacităţii armatei sud-coreene să contracareze aceste intruziuni, preşedintele Yoon Suk-yeol şi-a declarat, marţi, 27 decembrie, intenţia de a înfiinţa o unitate anti-drone. După un consiliu de miniştri, el a vorbit despre "o lipsă importantă în pregătirea şi formarea armatei noastre în ultimii ani". Lipsuri pe care le-a imputat politicii "periculoase" a predecesorului său faţă de Nord, o politică bazată pe "bune intenţii" şi incluzând un pact militar semnat în 2018 pentru a interzice activităţile ostile în zonele frontaliere, potrivit courrierinternational.com.

(Traducerea Rador)