Socoteala lui Putin

Socoteala lui PutinSursa: Dreamstime.com

Niciun subiect nu este atât de definitoriu în privința evoluției politicii globale precum războiul din Ucraina. Cel puțin deocamdată. Până când nu se termină războiul sau nu se clarifică dacă se va termina pe termen scurt, atenția întregii lumi se îndreaptă spre Ucraina.

Până atunci nu prea are vreo logică să se deschidă noi fronturi. Nu știm cât se potrivește socoteala de acasă cu cea din târg dar marile puteri vor să își stabilească pozițiile după războiul din Ucraina.

Însă este puțin posibil ca lucrurile să se clarifice în Ucraina pe termen scurt. Rusia poartă un război pe care nu îl poate câștiga și dacă lucrurile merg așa, nici nu îl va putea câștiga. Mai exact, se străduie să îl poarte până la un punct. Vrea să obțină o pace onorabilă.

Occidentul însă, chiar dacă pare dezbinat, reușește să se opună Rusiei. Însă din cauza acestei dezbinări este puțin probabil ca Rusia să fie înfrântă.

Așa că Putin, în urma unui calcul pe care l-a considerat corect, și-a limitat obiectivele strategice și încearcă să impună o pace părții adverse. Dar încercările sale nu dau rezultatul scontat.

Pe de o parte a trecut în poziție defensivă din punct de vedere militar iar pe de altă parte încearcă să strice solidaritatea occidentală atacând în privința energiei. Își dorește mai ales să aducă Europa în imposibilitatea de a se apăra. Astfel, Europa va pune presiune pe Zelenski iar Ucraina va fi de acord cu pacea. Numai că această socoteală are două probleme. Prima este că atât timp cât Rusia nu obține o victorie militară, ar fi un optimism exagerat din partea lui Putin să aștepte ca Zelenski să își schimbe poziția.

Cât timp nu pierde războiul, Zelenski este partea câștigătoare. Și poate continua să se opună cât timp continuă ajutorul din partea SUA. Pentru că nu pare important ce se întâmplă în Europa. Dacă ar fi după europeni, i-ar oferi din prima zi lui Putin sacrificiul pe care și-l dorește. De aceea, Putin pune presiune pe punctul greșit, potrivit sabah.com.tr

Cu cât forțează Putin mai mult Europa și încearcă să o slăbească, cu atât Europa devine mai dependentă de SUA. Uneori, deciziile pe care le luați nu aduc rezultatul scontat, dimpotrivă.

În aceste condiții, pare dificil ca războiul să se încheie în favoarea Rusiei. Aspectul interesant este că Rusia, chiar dacă încearcă noi mișcări, nu poate ieși din situația în care a ajuns.

(Traducere Rador)