Anul 2023 vine cu scumpiri pentru șoferi. Prețul polițelor RCA va fi majorat de ASF

Anul 2023 vine cu scumpiri pentru șoferi. Prețul polițelor RCA va fi majorat de ASF Șoferi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Anul 2023 vine cu vești proaste pentru șoferi și pentru proprietarii de autovehicule. Toți cei care circulă pe drumurile publice vor fi afectați de noile reglementări care vor intra în vigoare, conform autorităților, începând cu data de 1 ianuarie. Astfel, șoferii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru că, altfel nu vor mai putea circula cu autovehiculele.

Șoferii vor plăti mai mult pentru polițele de asigurare RCA, în anul 2023, ca urmare a falimentului City Insurance. Specialiștii în asigurări estimează că tarifele la poliţele de asigurări generale și la polițele RCA se vor menține la un nivel ridicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit cotele de contribuţie pe care asigurători trebuie să le plătească la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). Conform ASF, acestea vor crește de la 2,5% cât sunt în prezent, până la 4%, în luna ianuarie 2023.

Precedenta majorare a contribuţiilor plătite de asigurători la FGA a avut loc în luna februarie a acestui an, mai exact pe 2 februarie 2022. ASF a adoptat, la vremea respectivă norma care a crescut contribuţiile de la 1% la 2,5%, în timp ce contribuţiile din zona asigurărilor de viaţă au rămas la nivelul iniţial de 0,4%, după cum scrie Ziarul Financiar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul proiect de normă care a fost adoptat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este avut în vedere în contextul falimentului City Insurance. Noile reglementări stabilesc o creștere a contribuţiilor datorate de asigurătorii care activează pe zona asigurărilor generale la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) de la 2,5%, la 4%.

Prețuri mai mari pentru polițele de asigurare RCA

Pe cale de consecință, românii care vor fi obligați să încheie polițe de asigurare vor trebui să scoată, în total, cel puţin 100 milioane de euro din buzunar pentru a acoperi gaura lăsată de City Insurance. Suma a fost stabilită potrivit estimărilor de la finalul lunii noiembrie 2022.

Or, această modificare a cotei contribuţiei pe care asigurătorii o vor avea de plătit la FGA se va duce, inevitabil în prețurile polițelor. Experții în asigurări așteaptă o majorare a preţului poliţelor, incluzând creşterea tarifelor în special la asigurările de tip RCA pentru șoferi. Contribuţiile pe care companiile de asigurări le plătesc lunar la FGA se regăsesc în preţurile practicate la produsele de asigurare.