Contoarele inteligente devin obligatorii pentru toate locuințele. Termenul limită este în 2028

Contoarele inteligente devin obligatorii pentru toate locuințele. Termenul limită este în 2028 Sursa: Arhiva EVZ

Românii vor trebui să-și monteze un dispozitiv special în locuințe, măsura fiind impusă printr-un act normativ adoptat de curând. Costurile noului aparat se ridică undeva la aproximativ 100 de euro. Fiecare locuință va trebuie racordată la aceste echipamente cel târziu până în anul 2028.

Toți consumatorii de energie electrică, casnici sau industriali, vor trebui să-și monteze contoare inteligente care să măsoare consumul. Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență că aceste echipamente vor trebui montate la toate locurile de consum din România până în 2028. Este vorba despre o prevedere care transpune în legislația națională o directivă a Uniunii Europene, 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică.

Măsura de instalare a unui sistem de măsurare inteligentă a energiei electrice consumate are ca termen de finalizare data de 1 ianuarie 2024, în cazul anumitor consumatori. Potrivit Legii energiei, dar și reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intră în această categorie clienții finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit prin acte normative.

Pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER), la un maxim de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună) în rețeaua Distribuție Energie Oltenia.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, montarea sistemelor de măsurare inteligentă devine obligatorie, până la data de 1 ianuarie 2024, și pentru cei care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW.

Sursa foto: EVZ

Cât costă un contor inteligent

Pentru ceilalți consumatori, montarea aceste contoare electronice, inteligente, devine obligatorie până la data de 31 decembrie 2028. Costul montării unui astfel de contor a scăzut sub 100 euro în ultimii ani, potrivit datelor din piață.

„(Măsura – n.r.) se consideră a fi necesară pentru a atenua efectele de denaturare pe care obligațiile de serviciu public le au la stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice și necesitatea implementării unor măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de prevenire a denaturărilor în stabilirea prețurilor de pe piața angro. Toți beneficiarii trebuie să beneficieze pe deplin, atunci când doresc acest lucru, de ofertele de pe piața competitive”, se arată în nota de fundamentare care însoțește ordonanța de urgență.

La finalul anului trecut, 2021, un număr de circa 1,75 milioane de utilizatori ai rețelelor de distribuție de joasă tensiune dispuneau de contoare inteligente. Dintre aceștia, cea mai mare parte, 1,64 milioane de consumatori erau clienți casnici. De menționat că furnizorii de energie deservesc un număr total de peste 9,9 milioane de abonați, la nivelul întregii țări, după cum relatează profit.ro.