Cosmetice fatale pentru sănătate. Creme de înfrumusețare, sursă de otrăvire cu mercur. Avertistmentul toxicologilor

Cosmetice fatale pentru sănătate. Creme de înfrumusețare, sursă de otrăvire cu mercur. Avertistmentul toxicologilor Sursa foto, Dreamstime

O femeie și-a pierdut parțial vederea și, mai mult, și-a expus familia otrăvirii cu o substanță toxică din cauza utilizării cremelor de înfrumusețare. Experții toxicologi atrag atenția asupra ingredientelor chimice, precum mercurul, folosite de cosmeticieni la prepararea unor produse. Expunerea la aceste produse pe o perioadă de timp mai lungă are efecte grave asupra sănătății.

Un raport întocmit de un medic toxicolog din Statele Unite, indică faptul că femeia, originară din Minnesota și-a pierdut parțial vederea din cauza mercurului conținut de cremele cosmetice. Mai mult, din neatenție, fără să realizeze, ea și-a expus întreaga familie otrăvirii cu această substanță foarte periculoasă pentru sănătatea umană.

Femeia a intrat în atenția medicilor după ce s-a prezentat la consult cu o serie de simptome ciudate. Aceasta se plângea de insomnie, dureri de picioare și dureri musculare, oboseală și, în cele din urmă, pierderea vederii periferice. Testele clinice au evidențiat niveluri crescute de mercur în sânge și în urină.

Medicul Erin Batdorff, autorul raportului, a atras atenția că cele mai frecvente simptome la o potențială otrăvire cu mercur sunt furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare. Ea a descris pierderea vederii femeii drept „un simptom extrem și permanent”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul, întocmit de dr. Erin Batdorff, descrie controalele la domiciliul femeii efectuate de Agenția de Control al Poluării din Minnesota (MPCA). Conform sursei citate, în urma verificărilor au fost depistate niveluri ridicate de mercur în dormitoarele copiilor, în lenjeriile de pat și pe prosoape.

Descoperire îngrijorătoare în casa pacientei

Batdorff și MPCA au vizitat de două ori casa femeii, la interval de aproximativ un an. La prima vizită aceasta le-a arătat medicilor mai multe creme de înfrumusețare, pentru albirea pielii, aduse din străinătate. Ea a precizat, însă că nu le-a mai folosit.

În urma analizelor, s-a constatat că, în aceste produse, cantitatea de mercur era de câteva mii de ori mai mare decât nivelurile permise. Totuși, mercurul nu figura pe etichetă ca ingredient în produsele analizate.

O a doua vizită la domiciliu, în 2022, a constatat că două produse noi de înfrumusețare pe care femeia le cumpărase de la o piață locală conțineau niveluri ridicate de mercur.

Cremele de înfrumusețare pot conține ingrediente toxice

Medicii atrag atenția că acest caz este unul dintre multele din statul Minnesota, dar și din altele, în care se suspectează că femei și familiile lor au fost expuse la mercur anorganic. Acestea au folosit produse de albire a pielii pe bază de mercur, în condițiile în care acest ingredient nu era inscripționat pe etichetele de comercializare. Produsele de frumusețe care conțin mercur sunt disponibile în mall-urile și piețele locale din SUA, dar și la comercianții cu amănuntul online. Experții au atras atenția că produsele comercializate nu sunt inscripționate corespunzător, astfel că există pericolul expunerii la substanțe toxice.

Drept urmare dr. Erin Batdorff și alți experți solicită testarea regulată a produselor și aplicarea mai strictă a reglementărilor.

În 2020, în Minnesota a fost emis un aviz de sănătate după ce o femeie a dezvoltat leziuni renale, o erupție cutanată și alte simptome, inclusiv insomnie și depresie, în urma utilizării cremelor de albire a pielii, ale căror etichete, din nou, nu arătau că au mercur.

Toxicologul atrage atenția că sursele mercurului ar putea fi cremele de înfrumusețare utilizate pentru albirea pielii găsite în casa familiei. Potrivit acesteia este de așteptat să mai apară pacienți care vor prezenta asemenea simptome, după ce au fost expuși la niveluri toxice de mercur, după cum relatează CNN.