Alertă de sănătate publică. O nouă epidemie face victime printre copii. Care sunt simptomele
- Ionel Sclavone
- 3 decembrie 2022, 12:51
O nouă boală face ravagii printre copii, provocând deja mai multe decese. Autoritățile sanitare atrag atenția cu privire la creșterea incidenței acesteia, mult mai ridicată decât în sezoanele dinainte de pandemia de COVID-19. Potrivit medicilor, boala îi afectează, în principal, pe copiii cu vârste de sub 10 ani, mai sensbili.
Mai mulți copii au murit în Marea Britanie din cauza unor infecții invazive cu streptococul A, care provoacă scarlatina. Deși este considerată o boală uşoară, incidența sa este în creștere în în această țară, după cum au anunțat autorităţile sanitare de la Londra.
Agenţia pentru Sănătate şi Siguranţă din Marea Britanie (UKHSA) i-a îndemnat părinţii să fie atenți la simptome. În sezonul în curs, boala a făcut deja cinci decese în rândul copiilor cu vârste de sub 10 ani. Moartea a survenit în termen de șapte zile de la diagnosticarea cu boala streptococică invazivă de grup A. Un al şaselea deces a fost înregistrat în Ţara Galilor, după cum relatează AFP.
De menționat că în timpul ultimului sezon de infectare cu bacteria streptococ A (2017 - 2018), în Anglia au fost înregistrate patru decese la copii sub 10 ani. În prezent, după pandemia de coronavirus, autoritățile medicale au sesizat o creștere a incidenței cu acest tip de infecție invazivă, raportat la sezoanele anterioare, dinainte de COVID-19.
În prezent, autorităţile sanitare din Marea Britanie, care se confruntă cu boala, investighează indicii că bacteria poate provoca și infecţii respiratorii grave. Agenția britanică de sănătate publică a subliniat că „nu există nicio dovadă că circulă o nouă tulpină” a streptococului A. Oficialii britanici au sugerat că motivul care a dus la o creștere a numărului de infecții este legat de creşterea circulaţiei bacteriilor şi a contactului cu acestea.
Bolile provocate de streptococul A
Streptococul A poate provoca infecţii uşoare sau fatale, în special atunci când ajunge în sânge. Bolile specifice pe care le provoacă sunt angina streptococică, impetigo (infecţie a pielii) şi scarlatina. Scarlatina este o boală în general uşoară, dar foarte contagioasă. Aceasta a înregistrat o creştere bruscă, cu 851 de cazuri raportate în săptămâna 14 - 20 noiembrie, faţă de o medie de 186 de cazuri în aceeaşi perioadă a anilor precedenţi.
Streptococul A „cauzează de obicei o uşoară durere în gât sau o infecţie care poate fi uşor tratată cu antibiotice”, a declarat într-un comunicat dr. Colin Brown, directorul adjunct al agenţiei pentru siguranţă sanitară.
El a recomandat părinţii să urmărească simptomele şi să solicite asistenţă medicală cât mai curând posibil. Doar o intervenție promptă, rapidă face ca cei mici să poată fi trataţi rapid, eficient, înainte ca infecţia să devină gravă.
„În circumstanţe rare, această bacterie poate pătrunde în sânge şi poate provoca boli grave, numite infecţii invazive cu streptococ A”, a adăugat dr. Colin Brown.
Franța se confruntă cu o triplă epidemie
În Franța este alertă de sănătate publică după ce o „triplă epidemie” fără precedent are o evoluție incertă. Medicii vorbesc despre o combinație între COVID, gripă și bronșiolită care circulă simultan fără ca nimeni să poată estima cum va evolua. Mai mulți oficiali din cadrul Agenției de Sănătate Publică din Franţa au făcut o serie de precizări pe acest subiect.
„Situația este complet fără precedent” și plină de „incertitudini”, a rezumat Didier Che, director adjunct pentru boli infecțioase, în timpul unui briefing de presă.
„În anii precedenți, existau mai multe virusuri respiratorii care se succedau. Acum, circulă simultan”, a detaliat epidemiologul Sophie Vaux.
Medicii sunt îngrijorați pentru că însumarea acestor patologii poate duce la „un impact clinic destul de puternic, mai ales asupra spitalelor”. Chiar dacă virusurile nu afectează persoane din aceeași categorie de vârstă situația poate scăpa de sub control. De menționat că gripa și COVID îi afectează în principal pe cei mai în vârstă și mai vulnerabili, iar bronșiolita se manifestă mai ales la sugari.