HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR   2 decembrie 2022. RAND: ”Ce este rău în a negocia cu Rusia?”

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR   2 decembrie 2022. RAND: ”Ce este rău în a negocia cu Rusia?”

Ziua aceasta de vineri este liniştită şi frumoasă, cum nu ai mai avut de mult timp. Astăzi norocul este prietenul tău cel mai bun, care te ajută să uiţi necazurile şi să te simţi bine şi optimist.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 2 decembrie s-au născut Maria Callas, Nicos Kazantzakis, Gerorges Seurat, Jean Troisgros, Cella Delavrancea, Cornel Fugaru, Dan Atanasiu, Nicolae Labiş.

 

Nimic important în calendarul creştin ortodox, Avacum, Miropa şi Solomon din Efes.  Linişte şi în "Kalendar"...

 

Probabil că vă gândiţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, că, dacii, după trei zile de petrecere de Anul Nou, aveau capul greu şi gura amară...

 

Nici pomeneală, dacii mâncau... bine! Sigur, beau un pic cam mult, Deceneu le-a dat foc la vii ca să-i ţină treji, dar viţa lor de vie producea un vin miraculos, superior celui de astăzi.

 

Să ne amintim că Phyloxera vastratix, alt cadou american, la pachet cu sifilisul, tutunul şi criza, a distrus viţa de vie autohtonă care a trebuit înlocuită cu butaşi americani, dar calitativ inferiori.

Iată un articol de la RAND, scris de Raphael S. Cohen care este directorul Programului de Strategie și Doctrină în Proiectul RAND AIR FORCE și Gian Gentile care este director adjunct al Diviziei de cercetare a armatei, RAND.

Dă o șansă diplomației! Această frază se repetă în aproape fiecare conflict, iar războiul din Ucraina nu face excepție. Un cor de comentatori, experți și foști factori de decizie politică au împins pentru o pace negociată la fiecare pas pe câmpul de luptă: după apărarea cu succes a Kievului, odată ce Rusia s-a retras spre Est în timpul verii, al înaintării anevoioase a Rusiei în Donbas, acțiunea din regiunea Harkov, iar acum, după retragerea Rusiei din Herson. Cu cât armata ucraineană a luptat mai bine, cu atât apelurile către Ucraina de a negocia au devenit mai puternice.

Și astăzi, nu mai sunt doar experții care fac eforturi pentru o înțelegere negociată. Caucusul progresist al Camerei Reprezentanților a SUA a scris o scrisoare către președintele Joe Biden prin care cere o soluție diplomatică, pentru a o retrage puțin mai târziu. Liderul Camerei, Kevin McCarthy, a promis că va analiza cu atenție ajutorul militar acordat Ucrainei și va face eforturi pentru încheierea războiului. Chiar și președintele șefilor de stat major, Mark Milley, a făcut presiuni ca Ucraina să negocieze, deși ulterior a precizat că decizia ar trebui să aparțină numai Kievului .

Și de ce să nu negociezi? Nu este oare o soluție diplomatică cea mai bună – într-adevăr, singura – opțiune pentru orice fel de reglementare pe termen lung între Rusia și Ucraina? Și dacă da, care ar putea fi răul în explorarea acelor opțiuni? Destul de multe, de fapt: în ciuda modului în care este descrisă în mod obișnuit, diplomația nu este intrinsec și întotdeauna bună și nici nu este gratuită. În conflictul din Ucraina, problemele legate de o înclinare către diplomație sunt deosebit de evidente. Beneficiile probabile ale negocierilor sunt minime, iar costurile viitoare ar putea fi semnificative.

În primul rând, argumentul că majoritatea războaielor se încheie cu diplomație și, prin urmare, și războiul din Ucraina, este înșelător, în cel mai bun caz. Unele războaie, cum ar fi Războiul Civil al SUA și cel de-al Doilea Război Mondial, au fost purtate până la capăt, până la capitularea necondiționată. Alte războaie – precum Revoluția Americană, Războiul Hispano-American, Primul Război Mondial sau Primul Război din Golf – au fost câștigați pe câmpul de luptă înainte ca părțile să se îndrepte spre masa negocierilor. De exemplu, Războiul din Coreea, s-a încheiat cu un armistițiu, dar numai după ce părțile au luptat până la capăt. În schimb, încercările de a ajunge la o înțelegere diplomatică în timp ce situația militară a rămas fluidă – așa cum au încercat Statele Unite în timpul războiului din Vietnam și mai recent în Afganistan – s-au încheiat cu un dezastru. Chiar dacă cele mai multe războaie se termină în cele din urmă în reglementări diplomatice, asta nu ține loc de victorie.

În acest moment special, diplomația nu poate pune capăt războiului din Ucraina, pur și simplu pentru că interesele rusești și ucrainene nu se suprapun încă. Ucrainenii, de înțeles, își vor teritoriile înapoi, cu toate că, istoric vorbind, nu au fost ale Ucrainei. Ei doresc reparații pentru daunele pe care le-a făcut Rusia și răspundere pentru crimele de război ruse. Rusia, dimpotrivă, a arătat clar că încă intenționează să recupereze teritoriile pe care le socotește rusești. A anexat oficial mai multe regiuni din estul și sudul Ucrainei, așa că retragerea ar echivala acum, pentru ei, cu cedarea unor părți din Rusia. Economia Rusiei are multe dificultăți, deci nu poate plăti despăgubiri. Și responsabilitatea deplină pentru crimele de război rusești poate duce ca președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt să fie conduși la tribunalul de la Haga. Oricât de mult ar dori observatorii occidentali tratativele de pace, astfel de contraste nu oferă nicio cale diplomatică viabilă în acest moment.

Nici diplomația nu poate împiedica escaladarea viitoare. Una dintre cele mai frecvente refrene cu privire la motivul pentru care Statele Unite ar trebui să acorde o șansă diplomației este acela de a împiedica Rusia să aducă la îndeplinire amenințările de a folosi arme nucleare. Dar ce determină Rusia să amenințe, în primul rând, cu utilizarea nucleară? Probabil, pentru că Rusia pierde pe câmpul de luptă și nu are alte opțiuni. Presupunând că „soluția diplomatică” nu este un eufemism pentru capitularea Ucrainei, așa cum susțin susținătorii săi, calculele Rusiei cu privire la escaladarea și la modul în care ar trebui făcută trebuie să se schimbe. Rusia poate pierde războiul, chiar cu folosirea armei nucleare și atunci ar căuta o modalitate de a inversa situația.

Diplomația poate modera suferința umană, dar numai într-un procentaj mic. Pe tot parcursul conflictului, Ucraina și Rusia au negociat schimburi de prizonieri și un acord pentru a permite exporturile de cereale. Acest tip de diplomație tactică pe o problemă îngustă a fost cu siguranță o veste binevenită pentru trupele capturate și pentru acele părți ale lumii care depind de exporturile de alimente ucrainene. Dar nu este deloc clar cum să treci de la aceste victorii diplomatice relativ mici. Rusia, de exemplu, nu va abandona atacurile asupra infrastructurii ucrainene înainte de iarnă, deoarece încearcă să imobilizeze Ucraina prin distrugerea infrastructurii, pentru că aceasta este una dintre puținele tactici care a mai rămas Rusiei.

În același timp, o diplomație mai extinsă are un cost. Împingerea Ucrainei să negocieze acum trimite acum o serie de semnale, niciunul dintre ele bune: le semnalează rușilor că pur și simplu pot aștepta concesii de la susținătorii occidentali ai Ucrainei, prelungind astfel conflictul; le semnalează ucrainenilor – ca să nu mai vorbim de alți aliați și parteneri din întreaga lume – că Statele Unite i-ar putea sprijini pentru o vreme, dar, în cele din urmă, îi vor abandona; și spune publicului american că liderii săi nu sunt hotărâți să ducă la capăt acest război, ceea ce, la rândul său, ar putea crește ostilitatea internă față de el.

Începerea prematură a negocierilor implică alte costuri. După cum a remarcat Biden în iunie: „Fiecare negociere reflectă faptele de pe teren”. Biden are dreptate. Ucraina se află acum într-o poziție de negociere mai puternică pentru că a luptat mai degrabă decât a vorbit. Întrebarea de astăzi este dacă Ucraina va recăpăta în cele din urmă controlul asupra Donbasului și Crimeei, cum a făcut asupra Harkovului și Hersonului. Acesta nu ar fi fost cazul dacă cineva ar fi ascultat motivul „dați o șansă diplomației” în primăvara sau vara.

Există o mulțime de motive să credem că Kievul va fi într-o poziție de negociere și mai puternică pe măsură ce trece timpul. Ucrainenii vin dintr-un șir de succese – cel mai recent reluarea Hersonul – așa că au un impuls operațional. În timp ce Ucraina a suferit pierderi, ajutoarele militare occidentale continuă să vină. În ciuda loviturilor cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii civile, moralul ucrainean rămâne bun. În schimb, Rusia este într-o situație nu prea roză. Inventarele sale militare au fost mult reduse și se luptă să achiziționeze provizii alternative. Mai mult, după cum a evoluat Institutul pentru Studiul Războiului: „Militarii ruși mobilizați s-au dovedit a fi inadecvat pregătiți, prost echipați și foarte reticenți la luptă.”

În schimb, o înțelegere negociată – chiar dacă îngheață cu succes un conflict – vine cu o serie de riscuri morale, operaționale și strategice. Lasă milioane de ucraineni sub ocupația rusă. Oferă armatei ruse șansa de a reconstrui, recalifica și reporni războiul la o dată ulterioară. Mai presus de toate, o pauză oferă timp pentru ca coaliția internațională diversă care sprijină Ucraina să se fractureze, fie din proprie inițiativă, fie din cauza eforturilor Rusiei de a descuraja coaliția.

În cele din urmă, va veni un timp pentru negocieri. Atunci Rusia va recunoaște că a pierdut și va vrea să pună capăt războiului. Sau va veni când Ucraina va spune că restaurarea teritoriului său, care nici nu era al ei, istoric vorbind, nu merită durerea continuă a bombardamentelor rusești. Până acum, niciunul dintre scenarii nu s-a împlinit. Într-adevăr, singura atenuare a poziției Rusiei a fost declarația lui Putin de luna trecută, care aparent exclude utilizarea nucleară – cel puțin pentru moment. În afară de asta, Kremlinul pare hotărât să pregătească o ofensivă de iarnă, chiar dacă armata sa continuă să fie împinsă încet afară din Ucraina. Asta nu este o invitație la negociere.

Ar putea aceste argumente împotriva apelului reflexiv la negocieri să însemne că războiul va continua luni și posibil chiar ani? Poate. Dar nu este încă clar că există o alternativă diplomatică viabilă. Și chiar dacă ar exista, ar trebui să fie alegerea Ucrainei dacă o urmărește sau nu. La urma urmei, Ucraina și oamenii săi plătesc prețul în sânge. Dacă Statele Unite și aliații săi trimit  zeci de miliarde în ajutor militar și economic Ucrainei, aceasta este doar o mică parte din ceea ce Washington a cheltuit recent pentru apărare și alte războaie.

Cu toate acestea, duritatea acestor realități nu face viabile apelurile actuale pentru o înțelegere negociată intrinsec morală. Dacă diplomația înseamnă trecerea printr-o înțelegere atunci când circumstanțele câmpului de luptă dictează altfel, aceasta nu este neapărat abordarea mai justificabilă din punct de vedere moral sau mai înțeleaptă din punct de vedere strategic. Uneori lupta – nu negocierea – este într-adevăr opțiunea mai bună.

Pentru orice este un timp!” spune  Eclesiastul , inclusiv „un timp de război și un timp de pace”. Va veni un timp pentru diplomație în Ucraina. Să sperăm că va veni curând. Dar nu pare să fie astăzi. Poate, mâine, doar este o altă zi!

 

HOROSCOP   2 decembrie 2022

 

BERBEC   Înaintea sărbătorilor de iarnă e momentul unui bilanţ personal. Ce ai făcut, ce mai ai de făcut, câţi bani îţi trebuie, pe cine mai suni, treburi din acestea, de contabilitatea sufletului! Profesional, este bine să navighezi un pic pe axa timpului, să iei în considerare ultimele luni, sigur dacă nu au fost de vacanţă, şi să decelezi oportunităţile pe care nu le-ai văzut atunci, sau le-ai desconsiderat.

 

TAUR   Dacă eşti hotărât să iei o decizie importantă, mai bine lasă pentru mâine dimineaţă. Modestia şi prudenţa nu au omorât pe nimeni şi cum se spune, drumul de o mie de leghe începe cu un pas! Este momentul să redecorezi, sau măcar să te ocupi, să te gândeşti, la „cuibuşorul tău de nebunii”. Iarna, iată, a venit, fără să-ţi ceară voie! Pe plan financiar este momentul unei hotărâri importante, pe care trebuie să o iei repede, fără să mai tragi de timp!

 

GEMENI   Nu eşti foare atent la ceea ce se petrece în jurul tău. Ai o idee. Fixă! Coboară din Olimp şi explică frumos partenerilor, celor din jurul tău, colegilor tăi, despre ceea ce este vorba! Primeşti câteva telefoane, ai câteva prilejuri bune de afaceri profitabile şi de rotunjire a buzunarelor  - nu trebuie să le scapi pentru că se apropie Moş Nicolae, Crăciunul, cheltuielile cu Revelionul şi ai nevoie de mai mulţi bani.

 

RAC   Ai nevoie de multă energie şi curaj, astăzi este o zi plină, densă, aglomerată! Celibatar fiind, primeşti unele propuneri, în duo ai parte de înţelegere şi acceptarea unor atitudini ale tale. Mai multe aspecte minor benefice te influenţează astăzi, însă. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul îţi este favorabil! La un moment dat lucrurile îţi par că devin mai grele, dar de fapt eşti în pierdere de energie. Ia o mică pauză şi apoi continuă, asta este viaţa!

 

LEU  Astăzi ai în mână multe atuuri! Trebuie să le joci pe rând, cu inteligenţă, ca într-un duel unde ultima lovitură decide. Poţi şi trebuie să prevalezi, pentru că ai dreptate şi eşti Leu! Atata timp cat Mercur face aspecte bune cu zodia ta, ai o perioadă bunicică, mai ales în comunicare. Pe plan profesional ziua de astăzi te gaseşte, poate, construind ceva, în orice caz muncind din greu la un proiect. Ceva o să iasă, unde-i muncă şi iscusinţă, trebuie să iasă!

 

FECIOARĂ  Prietenul la nevoie se cunoaşte, dar nu încerca astăzi să ceri ajutor, verificând proverbul.  Mai bine ajută-i tu, fără iluzii şi obligaţii, pe cei pe care îi consideri prieteni! Cu toate că ai vrea să leneveşti, este o perioadă propice pentru implicare sentimentală şi socială. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit. Perioada este de asemenea favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică, tehnologie sau de educaţie.

 

BALANŢĂ  O zi obositoare, densă, dar foarte plăcută. Seară deosebită. Dacă eşti cu familia, prietenii, un plus de distracţie. În general, lucrurile devin mai dinamice, se apropie sărbătorile iernii! Mai multă relaxare, somn suficient, puţină mâncare de calitate, evită stresul! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de una aşa-şi-aşa.  Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar la cumpărăturile obişnuite de vineri, poate şi pentru Moş Nicolae. Nu te prosti, nu te lua după... „promoţii”!

 

SCORPION    Eşti într-o formă foarte bună, fizică şi psihică. Dar, evită înţepăturile, comentariile ironice, la adresa celor din jurul tău. Fă-i să se simtă bine, laudă-i chiar, sigur, dacă merită! Partea materialistă a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii. O zi de trecere în care nu trebuie să faci nimic important. Dar, de fapt asta şi făceai – nimic important!

 

SĂGETĂTOR   Ziua aceasta de vineri este liniştită şi frumoasă, cum nu ai mai avut de mult timp. Astăzi norocul este prietenul tău cel mai bun, care te ajută să uiţi necazurile şi să te simţi bine şi optimist. O configuraţie astrală echilibrată face ca ziua de astăzi să fie şi benefică, totuşi.  Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni!

 

CAPRICORN   Stelele iţi sortesc o zi bună, nu te mai doare capul şi nici genuchii, iar cu o sumă oarecare poţi rezolva şi problemele pantofiorilor şi cizmuliţelor care îl aşteaptă pe Moş Nicolae! Astăzi nu intra in discuţii cu Racii sau Leii, în general cu semnele de apă şi foc, care pot să-ţi facă probleme. Evită să te enervezi pentru lucruri de nimic. Sigur că este bine să nu te enervezi deloc. Dar poţi?! Trebuie să poţi, dacă vrei, poţi!

 

VĂRSĂTOR   Păstrează-ţi calmul şi capul pe umeri. Se întâmplă lucruri, care te obligă la reflexii dificile. Dar, poate că situaţia este exagerată, ia mai multe informaţii. Cu răbdare se trece marea! Ameninţările politizării excesive vor arunca  în aer preţurile, în continuare şi cumpărăturile necesare sărbătorilor de iarnă sunt un bun prilej pentru scumpiri. Cumpăra acum, mâine îţi va fi din ce în ce mai greu, aproape imposibil! Dar nici nu te lăsa cuprins de boala cumpărăturilor cu orice preţ!

 

PEŞTI   O zi favorabilă, în sensul că dacă te limitezi la activităţile obişnuite, se poate să nu ai niciun necaz. Te gândeşti la sărbătorile din familie şi te hotărăşti să-l ajuţi pe Moş Nicolae! Combină farmecul personal cu tactul şi calmul necesar şi poţi obţine acordul, aprobarea de care ai atâta nevoie. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Pe seară nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută, de bîrfe, intrigi sau... modă. Lucruri plăcute, seducătoare dar efemere, care nu lasă nici măcar o urmă, o pată, în trecerea timpului!